Het is hier mooi, er is democratie en er zijn mensenrechten

Salih Kinran (1948 – nu)

“Ik ben geboren in het Turkse Suruç, dicht bij de Syrische grens. Eén van mijn broers trok naar Europa en vond werk in de aluminiumfabriek in Rheden. Mijn broer schreef: het is hier mooi, er is democratie en er zijn mensenrechten. Hij vroeg zijn werkgever of ik ook kon komen. Ik ging naar Ankara naar een Nederlands bemiddelingsbureau en werd goedgekeurd”.

In september 1966 komt Salih naar Nederland. Met zijn broer woont hij de eerste tijd bij een Nederlandse familie in Dieren. Later verhuizen de broers naar een pension in De Steeg. Na anderhalf jaar gaat Salih aan het werk bij de Papierfabriek in Eerbeek. “Ik leerde de Nederlandse taal in de fabriek. In de jaren zeventig ben ik bij het vertaalbureau van de Stichting Bijstand Buitenlandse Werknemers Arnhem gaan werken. Ik deed een opleiding en studeerde af op het HBO. Omdat ik mijn middelbare school heb afgemaakt in Turkije heb ik veel kansen kunnen benutten. Ik kijk goed terug op mijn komst naar Nederland.”

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling 'Gelderlanders over Grenzen' van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland', 23 mei t/m 22 juli 2018. 


  • Oost - West

  • Personen

  • Werk

  • 1950-2000

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl