De Lebbenbrugge

Boerderij aan een hessenweg

De Lebbenbrugge bij Borculo is nu een agrarisch museum dat vroeger diverse functies vervulde: boerderij, postkantoor, herberg en tolhuis. De boerderij lag aan een hessenweg, een verbindingsspoor tussen Duitsland en Nederland. Het was niet meer dan een karrenspoor waarlangs de Hessen, de vrachtrijders van vroeger, en kooplieden trokken. Toen de Lebbenbrugge later ook herberg werd, konden de reizigers hier overnachten.

Hoe oud de Lebbenbrugge is, is niet precies te zeggen. Het is de vraag of de naam Lebbinkbeek komt van de boerderij, of dat de boerderij de naam van de beek kreeg. In het eerste geval stamt de Lebbenbrugge uit ongeveer 1300, wat gezien de bouwstijl goed zou kunnen.

De postiljon te paard uit Zutphen werd bij de Lebbenbrugge afgelost door een andere, die via het buurtschap Zwolle richting Winterswijk ging. De brieven van en voor Borculo werden hier uitgewisseld. Vanaf 1794, ging een postwagen van Zutphen over Lochem langs de Lebbenbrugge naar Winterswijk, die ook een paar passagiers mee kon nemen.

Voor het onderhoud van de weg en de brug over de Lebbinkbeek moest de gebruiker tol betalen. De staten van Gelderland verleenden in 1679 aan de Heer van Borculo het recht om tol te heffen. De toltarieven staan nog op de voorgevel.

Lees hier meer over De Lebbenbrugge!

 


  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Berkelland

  • Historische verenigingen

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl