Café-Restaurant In de Blaauwe Hand

Het oudste café van Nijmegen

In de Blaauwe Hand is het oudste café van Nijmegen (1542). Het zit in een deel van de voormalige Lakenhal die omstreeks 1320 is gebouwd. De ruimte waarin het café nu is gevestigd ontstond na de verbouwing van de Lakenhal.

In de Blaauwe Hand 

Het pand heeft al vanaf 1542 een horecafunctie. Vanaf die tijd werd dit deel gebruikt als kantine voor de lakenververs en de kelder voor de opslag van bier en wijn. Het is bekend dat Keizer Karel de vijfde op negen februari 1546 op deze plek nog een feestje heeft gevierd. Toen er een verordening kwam tijdens de Franse bezetting in 1797, moesten huizen of van een nummer of van een gedeponeerde naam zijn voorzien. De keus was snel gemaakt. Indachtig de historie van de Lakenhal werd dit ‘In de Blaauwe Hand’. Zo genoemd door de burgers van Nijmegen in die tijd, omdat de lakenververs vaak blauwe handen hadden als gevolg van het verven van stoffen met de kleur indigo.

Herberg

In de Franse tijd is het naast café ook op de bovenverdieping nog een herberg geweest. Omstreeks 1870 is het café verbouwd en heeft het de houten puien gekregen. In de twintigste eeuw hebben er op de bovenverdieping in vier aparte kamers 24 personen gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het pand, in tegenstelling tot de rest van het oude centrum, behouden gebleven. In 1953 heeft de uitbater Van Ooijen als eerste het café officieel de naam ‘In de Blaauwe Hand’ gegeven. Voorheen was het café vernoemd naar de uitbaters.

Vondsten

In 2000 vond er een restauratie plaats. Hierbij zijn onder meer kranten uit de Napoleontische tijd en tufstenen verwarmingsbuizen gevonden. In het café hangen ook oude fratskoppen (koppen van monstertjes die bezoekers waarschuwen voor sociaal verval).

Horecafunctie 

De café branche heeft in de loop van de tijd een ontwikkeling doorgemaakt. Tot de jaren vijftig was er geen toilet en moesten de bezoekers hiervoor naar het openbaar toilet bij de Waag. Er werd alleen maar pils, jenever, koffie en limonade geserveerd. Waarbij het eten bestond uit niet meer dan een pot gekookte eieren welke op de bar stond. Het cafébezoek was toen nog geen vrouwen-aangelegenheid. In de jaren zestig werd het populair om café te houden in de kelderruimten. De kelderbar heeft bestaan tot eind jaren tachtig.

Vandaag de dag

Tegenwoordig staat het café bekend om haar vele soorten bier. De uitbater, Gert de Graaf, is biersommelier en brouwt zijn eigen bieren in samenwerking met brouwerij De Hemel en brouwerij Nevel. Twaalf bieren kunnen vers getapt worden. Ook zijn er eigentijdse versnaperingen te krijgen met insecten.

Met dank aan Gert de Graaf, uitbater van café In de Blaauwe Hand.

Bronnen:


Rechten

Olga Spekman, CC-BY-SA

  • Vrije tijd

  • Volkscultuur

  • 1500-1600

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl