
Na het verdwijnen van de schutterijen (circa 1907) is een aantal amateurorkesten blijven voortbestaan. De invloed van de kerk is in veel plaatsen ook duidelijk aantoonbaar als ontstaansbron van een muziekvereniging. Belangrijke aspecten die onmiskenbaar hebben bijgedragen aan verdere ontwikkeling zijn: toenemende welvaart, verbetering onderwijs, groeiende mobiliteit en de opkomst van arbeidersbewegingen. Naast een sociale betekenis werd de culturele betekenis van blaasmuziek steeds belangrijker.
Blaasmuziek is in de eenentwintigste eeuw een volwassen kunstvorm. Diverse (Gelderse) orkesten musiceren op hoog niveau en beschikken vaak over goede repetitie- en opleidingsfaciliteiten. Het kader is professioneel geschoold en het instrumentarium is van de allerhoogste kwaliteit. Concerten worden gegeven in uitstekende concertzalen met evenwichtige programma's, uitmuntende solisten en zelfs een enkele keer met een première van een compositie in eigen opdracht verleend.
Om blaasmuziek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen is in 2007 de concertreeks HRFSTWND gestart. Door verschillende concerten met elkaar te verbinden en dit met aanvullende promotie te ondersteunen komt deze kunstvorm bij een groot publiek onder de aandacht. Professionele en semi-professionele blaasorkesten plannen hun concerten zo dat ze mee kunnen doen in de HRFSTWND-reeks en zorgen voor een onvergetelijke middag of avond die naar meer smaakt.
Muziek
1800-1900
2000-nu
Arnhem
Bibliotheken
Arnhem e.o.