Blaasmuziek verdient een groot publiek

Concertreeks HRFSTWND zorgt voor extra podium

Uit onderzoeken is bekend geworden dat rond 1800 amateurblaasorkesten werden opgericht en de verspreiding verliep van zuid naar noord. Voor zover we kunnen nagaan is de in 1775 opgerichte "Koninklijke Harmonie Roermond‟ ( in de volksmond wordt "de Keuninklikke" gezegd,) het oudste amateurorkest van Nederland. Omstreeks 1830 verdwenen veel militaire orkesten in Zuid Nederland. Werkloze militaire muzikanten gaven nieuwe impulsen aan het amateurmuziekleven. Ook leverde de schutterijmuziek belangrijke bijdragen voor het ontstaan van muziekverenigingen.

Na het verdwijnen van de schutterijen (circa 1907) is een aantal amateurorkesten blijven voortbestaan. De invloed van de kerk is in veel plaatsen ook duidelijk aantoonbaar als ontstaansbron van een muziekvereniging. Belangrijke aspecten die onmiskenbaar hebben bijgedragen aan verdere ontwikkeling zijn: toenemende welvaart, verbetering onderwijs, groeiende mobiliteit en de opkomst van arbeidersbewegingen. Naast een sociale betekenis werd de culturele betekenis van blaasmuziek steeds belangrijker.

Volwassen kunstvorm

Blaasmuziek is in de eenentwintigste eeuw een volwassen kunstvorm. Diverse (Gelderse) orkesten musiceren op hoog niveau en beschikken vaak over goede repetitie- en opleidingsfaciliteiten. Het kader is professioneel geschoold en het instrumentarium is van de allerhoogste kwaliteit. Concerten worden gegeven in uitstekende concertzalen met evenwichtige programma's, uitmuntende solisten en zelfs een enkele keer met een première van een compositie in eigen opdracht verleend.

HRFSTWND

Om blaasmuziek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen is in 2007 de concertreeks HRFSTWND gestart. Door verschillende concerten met elkaar te verbinden en dit met aanvullende promotie te ondersteunen komt deze kunstvorm bij een groot publiek onder de aandacht. Professionele en semi-professionele blaasorkesten plannen hun concerten zo dat ze mee kunnen doen in de HRFSTWND-reeks en zorgen voor een onvergetelijke middag of avond die naar meer smaakt.  • Muziek

  • 1800-1900

  • 2000-nu

  • Arnhem

  • Bibliotheken

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl