Parijs aan de Rijn?

Hoe werd Arnhem dé modestad van Nederland?

Haute Couture en high fashion. Mode is zo hip dat er niet eens een degelijk Nederlands woord voor is. Hebben we in Nederland een echte modestad? Amsterdam misschien? Ja, maar ook Arnhem mag tegenwoordig toch gerekend worden tot de categorie hippe modestad. Zo is het de plaats waar de beide heren Horsting en Snoeren elkaar hebben ontmoet. Wie? Wellicht kent u ze beter als Viktor&Rolf. Arnhem als modestad, hoe heeft dat zich ontwikkeld?

Mogelijk is de eerste stap in deze ontwikkeling al gezet in 1802 met de oprichting van het zogenaamde Teeken- en Bouwkundig Genootschap, aangezien dit kan worden gezien als de eerste aanzet tot onderwijs in de kunsten in Arnhem. De volgende stap vindt echter pas veel later plaats wanneer in 1950 de Academie voor de beeldende kunst en kunstnijverheid gevestigd wordt in Arnhem. Ook de hogeschool voor de Kunsten wordt opgericht en is sinds 1963 gevestigd in het iconische pand ontworpen door Gerrit Rietveld.

Arnhem Modekwartier

Het onderwijs (thans onder de naam ArtEZ) heeft altijd gezorgd voor nieuw en creatief talent dat zich in de stad kon ontwikkelen en vestigen. Met het vestigen van jonge ontwerpers helpt ook de gemeente Arnhem door de wijk Klarendal tot een zogenaamd modekwartier om te bouwen waarbij panden opgekocht worden om er kleine zelfstandige modezaakjes in te vestigen. Zo heeft Arnhem nu een modekwartier gekregen vol hippe, groene, duurzame en unieke winkels, waar naast mode ook kunst en eten wordt verkocht. Binnen het initiatief worden ook rondleidingen aangeboden voor diegenen geïnteresseerd in de Arnhemse modeontwikkeling.

Steeds weer nieuwe initiatieven

Een volgende grote stap kwam in 2005 met het organiseren van een modebiënnale, een groot tweejaarlijks modespektakel dat vele bezoekers moest trekken. Het is tot 2013 succesvol gehouden, maar helaas vielen de inkomsten tegen en is een volgende MOBA uitgesteld. Arnhem blijft echter een levendige creatieve sector houden en het is een kwestie van tijd tot het volgende initiatief dat Arnhem als modestad op de kaart zal zetten.

Auteur: Mark Bongers


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Gemaakt in Gelderland

  • Industrie

  • Kunst en cultuur

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl