Winkel-Woonpand

Hogestraat 10, Druten

Dit monument op de hoek van de Molenstraat en Hogestraat is het beste te bekijken vanaf de overkant van de Hogestraat. Dan zie je pas de grandeur van dit blokvormige huis. Die grandeur was bedoeld voor de vrijgezelle verzekeringsagent Theodoor Sengers, die dit pand liet bouwen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het is tegenwoordig als winkelpand in gebruik. Anno 2010 is het in handen van juwelier Akkermans, wiens vader als procuratiehouder van de Deester scheepwerf vanuit Zaltbommel naar Druten kwam.

Knik

Het gebouw bestaat uit een begane grond, voorzien van een sterk geknikt tentdak. De staande dakvlakken zijn gedekt met leien en de liggende dakvlakken met gesmoorde Hollandse pannen. Op de knik valt de gootlijst op. Normaal zit een gootlijst om de goot op de scheiding tussen muur en dak. Dat is hier ook het geval, want de gevels worden rondom afgesloten door een geprofileerde gootlijst met een door tegeltjes gedecoreerd fries. Het gebouw heeft dus twee dakgoten, waarvan de bovenste is bedoeld om de leien te beschermen.

Oeil-de-boeuf

Kijk ook eens naar de voordeurpartij, de samengestelde Jugendstilachtige ramen en het uitstekende dakhuisje boven de voordeur. Links naast het dakhuis, in het staande dakvlak, zit een fraaie zinken “oeil-de-boeuf”; een ossenoog. Kijk ook naar de zijgevel aan de Molenstraat. Achter het huis was een houten schuur, die onder meer dienst deed als aardappelopslag, stoelenfabriek en zelfs kermisattractieopslag. Het monument is alleen aan de buitenzijde te bezichtigen en is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl