Villa

Kattenburg 15, Druten

Dit monument is een fraai en rijk gedetailleerd vrijstaand herenhuis. Het is gebouwd voor Louis Dericks en Doca Kuppen door Joseph Spits. Spits was ook de bouwer van het in de buurt gelegen Jugendstil-postkantoor.

Kuppen

De familie Kuppen was een bekende weldoener in de streek. Louis is een telg uit het geslacht Dericks, oprichters van de Dericks en Geldens fabriek. Louis had een goudvinkje gevangen: hij is rijk getrouwd. Later is de familie naar Eindhoven verhuisd, waar Louis een beroemde notaris werd. Hij werkte veel voor het toen opkomende imperium van de gloeilampenfabrikant Philips.
De stichtingsteen van het huis vermeldt 10 nov. 1904 H.D.K.

Tuile-du-Nord

Het gebouw bestaat uit een begane grond en verdieping met een overstekend zadeldak. Het dak is gedekt met Tuile-du-Nord pannen. Het gebouw is rijk uitgerust met geprofileerde gootlijsten met rijk bewerktegootklossen, rijk gedecoreerde windveren, smeedijzeren muurankers en crèmekleurige hoekaccenten, groen geglazuurde, bakstenen waterlijsten en vensterbanken. En niet te vergeten de uitgebouwde bakstenen erker met balustrade van geglazuurde crèmekleurige steen. In de erker zien we ramen met geboorte- en sluitstenen. 

Jugendstil-details

Boven de erker zijn dubbele balkondeuren met glas-in-lood panelen en een bovenlicht. Het portiek is ook niet te missen: geglazuurd siermetselwerk, een stoep, een mooie Jugendstil-achtige toegangsdeur met bovenlicht. Aan de straatzijde wordt het geheel afgesloten met een fraai smeedijzeren hek.

Het monument is niet toegankelijk voor publiek.


  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl