Boerderij

Koningstraat 12, Afferden

Deze boerderij is een geslaagd voorbeeld van een combinatie van een herenboerderij en villa. Het is een T-boerderij met een opvallende detaillering van het voorhuis. Het dwarsgeplaatst voorhuis heeft een begane grond, verdieping en zolderverdieping. Het is voorzien van een schilddak met twee schoorstenen aan beide einden van de daknok. Het dak is gedekt met Hollandse pannen.

Vensters en deuren

De ver overstekende goten worden gedragen door console-achtige klossen. De voorgevel is symmetrisch met een middenpartij en hoekpilasters. De middenpartij wordt bekroond door een overstekend steekkapje met windveren en consoles. Verder is er een portiek met oorspronkelijke voordeur, met daarboven een later gemoderniseerd balkon. Rond de vensters met schuiframen zijn fraaie motieven te zien in het metselwerk. De zijgevels hebben slechts één venster op de bovenverdieping.

Bedrijfsgeeelte

Het weliswaar grote, brede en langgerekte bedrijfsgedeelte is minder opvallend. Het is gedekt met muldenpannen en heeft in de overgang van voorhuis naar bedrijfsgedeelte een enigszins storend verhoogd dak boven een bijkeuken.

Gezusters Van Welie

De eerdere boerderij op deze plaats werd in de tweede helft van de negentiende eeuw bewoond door de ongehuwde gezusters Wilhelmina en Maria van Welie. Wilhelmina overleed in 1881, Maria stierf in 1890. Zij vemaakten hun bezittingen aan de parochie Afferden. Van hun erfenis werden de huidige parochiekerk en pastorie gebouwd. Hun erfenis bedroeg 133.187 gulden. Huis en bijbehorende grond was 12.180 gulden waard. Het pand werd gekocht door Hermanus van Hoogstraten uit Puiflijk en is nog steeds familiebezit. De monumentale waarde van dit pand, dat niet te bezichtigen is, is vooral gebaseerd op de architectonische kwaliteit en de karakteristieke detaillering.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1900-1950

  • Druten

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl