Streekmuseum Lingewaard Virtueel museum met veel publicaties

't Huis te Bemmel © Armand Lamée De eik bij kasteel Doornenburg © Armand Lamée Fort Pannerden © Historische Kring Bemmel Streekmuseum Lingewaard publiceerde onder meer de canon van Lingewaard Logo Streekmuseum Lingewaard
Streekmuseum Lingewaard is geen gewoon museum. Je kunt er niet naar binnen en door zalen struinen om historische bezienswaardigheden uit de streek te bekijken. In 1993 werd het Streekmuseum opgericht en had toen de naam Stichting Streekmuseum Over-Betuwe. De bedoeling was een museum op te richten waarin de streek Over-Betuwe belicht zou worden. De doelstelling is intussen bijgesteld en de naam is aangepast toen bij de herindeling de buren hun gemeente Overbetuwe noemden.

De gemeente Lingewaard en omgeving is rijk aan cultuur- en natuurhistorisch erfgoed. Denk maar aan kastelen, kerken, herbergen, boerderijen, forten, dijken, kazematten, monumentale bomen, stuwen, wielen en waaien. Het is de moeite waard om hier aandacht aan te geven en het goed te beschermen; gelukkig zijn er veel instanties die daaraan werken.

Monumentenboek en Canon

Streekmuseum Lingewaard wil de toegankelijkheid van cultuur- en natuurhistorisch erfgoed bevorderen. Niet in de letterlijke zin van het woord, maar door publicaties waarin de geschiedenis van het erfgoed en de betekenis ervan voor de streek wordt vastgelegd. Zo heeft het Streekmuseum al vele publicaties op zijn naam staan: Het Monumentenboek van Bemmel over alle historische gebouwen in Bemmel, De Canon van Lingewaard in samenwerking met de Historische Kringen, Stenen en Brood over de steenfabricage in de omgeving en De Duizendjarige Eik bij de Doornenburg. Streekmuseum Lingewaard is in 2017 gestart met een serie Adellijke Huizen in Lingewaard, waarvan het eerste deel ‘’t Huis te Bemmel’ inmiddels is verschenen, aan het tweede deel over de adellijke huizen in Gendt wordt al hard gewerkt.

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl