Streekmuseum Lingewaard 

Streekmuseum Lingewaard publiceerde onder meer de canon van Lingewaard


Het Streekmuseum Lingewaard e.o. (voorheen Streekmuseum Over-Betuwe) houdt zich bezig met beschermen van cultuur- en natuurhistorisch erfgoed in de gemeente Lingewaard en omgeving. We denken dan aan kastelen, kerken, herbergen, boerderijen, forten, dijken, kazematten, stuwen, wielen en waaien. Er is erfgoed dat goed beheerd wordt zoals boerderij 't Meer in Angeren en kasteel Doornenburg, dat ook opengesteld is voor publiek. Dat is geweldig en daar ligt voor het Streekmuseum dan ook geen taak. Maar er is ook erfgoed dat meer aandacht zou verdienen en dat beschermd moet worden tegen verval en verdwijnen. Neem bijvoorbeeld Fort Pannerden, dat nu gelukkig gerestaureerd wordt, en Veldoven De Roswaard in Doornenburg. Een uniek bouwwerk in de regio. Maar het staat wel op instorten. Voor dat erfgoed zet het Streekmuseum zich in, kaart de toestand aan bij de gemeente en probeert er zo voor te  zorgen dat cultureel erfgoed wordt geconserveerd en hersteld.

Naast beschermen wil het Streekmuseum de toegankelijkheid van cultuur- en natuurhistorisch erfgoed bevorderen. Niet altijd in de letterlijke zin van het woord, maar bijvoorbeeld door publicaties. Zo heeft het Streekmuseum "Het monumentenboek van Bemmel" uitgegeven en "Stenen en brood", over de steenfabrieken in Haalderen en omgeving. Ook is De Canon van Lingewaard verschenen en een replica van het Vincentiusboekje. En er wordt hard gewerkt aan een uitgave over Fort Pannerden.  

Waar nuttig en nodig werkt het Streekmuseum samen met de historische kringen en andere instanties zoals de Stichting tot behoud van Den Doornenburg. Dat samenwerkingsverband heet het Platform tot behoud van Cultuur Historisch Erfgoed Lingewaard. Het platform is ontstaan op initiatief van het Streekmuseum en binnen het platform wordt bijvoorbeeld de Open Monumentendag voorbereid. Ieder jaar heeft een eigen thema en tot nu toe worden de open monumentendagen altijd druk bezocht.

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

contactgegevensTel. 0481-462703

pierre@pierrecuypers.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl