Op 5 mei 2000 doet Ton van Bon van de Historische Kring Huessen een opmerkelijke vondst. Met behulp van een metaaldetector vindt hij in een van de poelen op twee meter diepte een vrijwel gave 170 gram wegende bronzen kokerbijl.
Voor determinatie gaat het voorwerp naar het Groninger Instituut voor Archeologie dat de bijl dateert tussen 1500 en 500 v. Chr. En bovendien meldt dat er pas één ander exemplaar van dit soort bijlen in Nederland gevonden is. Bestudering van de geografisch morfologische kaart van Lingewaard leert dat de plaats waar Ton van Bon de kokerbijl vond, goed te verklaren is. De vindplaats ligt op de zuidelijke oeverwal van een oude Rijnarm. Het spreekt vanzelf dat de bewoners de hoger gelegen oeverwallen opzochten. Archeologische vondsten tonen aan dat het gebied van Lingewaard op die plaatsen bewoond is geweest vanaf de IJzertijd.
Hof van Hessen
De bronzen kokerbijl is te bewonderen in het in 1995 geopende stadsmuseum van Huissen aan de Vierakkerstraat. In het museum, dat tot stand kwam op initiatief van de Historische Kring Huessen is op de benedenverdieping een permanente archeologische tentoonstelling ingericht. Hier zijn niet alleen prehistorische vondsten te zien, ook resultaten van lokale opgravingen uit latere archeologische perioden worden tentoongesteld.
Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.
Lingewaard
Archeologie
-3000-500
Lingewaard
Arnhem e.o.