Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem

Kunst voor iedereen toegankelijk

Arnhem is een stad om verliefd op te worden, Niet alleen vanwege haar prachtige parken en, ondanks WOII en latere sloopwoede, meerdere mooie oude gebouwen. Maar ook vanwege de vele kunst in de publieke ruimte. De Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem wil al deze kunst (met soms een iets bredere definitie en ook art-nouveaux en art-deco gevelversieringen) voor iedereen toegankelijk maken.

Kunst in de Publieke Ruimte

Toegankelijk maken zowel op papier als digitaal. Op papier via het boek Arnhem uit de kunst, een standaardwerk dat eind 2019 is uitgegeven door boekhandel en uitgeverij Hijman Ongerijmd. In dit boek wordt ook de relatie gelegd met de omgeving waar het object zich bevindt. Digitaal wil zeggen via Collectie Gelderland  en via Google Maps.

De kunst

In het boek zijn ruim 1.000 items opgenomen, digitaal staat de teller inmiddels op ruim 1.100 items. Vrijwilligers zorgen voor de actualiteit. In het boek zijn al deze items onderverdeeld in 25 thema's (hoofdstukken), digitaal wordt dezelfde onderverdeling gehanteerd. Een bijzonder hoofdstuk daarbij is het hoofdstuk Verdwenen Kunst, hierin wordt van meer dan 100 verdwenen kunstwerken beschreven wat er mee is gebeurd. Daarnaast is het boek doorspekt met tientallen bijzondere "weetjes" over bepaalde kunstwerken of kunstenaars. De digitalisering via Google Maps laat Arnhem van bovenaf zien. D.m.v. simpele menukeuzen wordt zichtbaar gemaakt waar de items van een bepaald thema (inclusief foto en toelichting) zich bevinden. Een extra menukeuze is hierbij Wijken, daaronder hangen digitale wijkkunstroutes van alle 24 Arnhemse woonwijken.

Het project is nog volop in beweging, nog niet alles is gereed. Op de site www.arnhemsekunst.com is de planning van het project kenbaar gemaakt. Kijk ook op CollectieGelderland voor de digitale kunstobjecten. Klik hier voor meer informatie over het object dat u bovenaan ziet.

 


Relevante links

- Digitale collectie

Vond u dit artikel nuttig?

  • Kunst en cultuur

  • Arnhem

  • Arnhem e.o.

Kuunskop 57
6852 JX Huissen

arnhemsekunst@gmail.com

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl