Gebroeders van Lymborch Huis

Museum van de Stichting Maelwael Van Lymborch

Bezoekers leren in het Gebroeders van Lymborch Huis meer over het leven en de kunstwerken van de familie Maelwael Van Lymborch. Hier stond het Maelwael familieatelier waar de drie gebroeders opgroeiden en het vak leerden. Image
Actueel bij deze organisatie
Tentoonstelling: Mythische Monsters
24-04-2022 t/m 30-09-2022

De veertiende-eeuwse kelders van dit atelier liggen nog steeds onder het huis aan de Burchtstraat 63. In de achterzaal van het huis wordt onder andere een film getoond over de Gebroeders van Lymborch en zijn nauwkeurige replica’s van werken van Maelwael en de getijdenboeken te bezichtigen.

Stichting Maelwael Van Lymborch

De Stichting Maelwael Van Lymborch wil het erfgoed van de familie Maelwael - Van Lymborch bekend maken bij een breed publiek. Iedereen heeft wel eens werk gezien van de Gebroeders van Lymborch / Limburg, ze behoren tot de meest gereproduceerde en populairste afbeeldingen van de Middeleeuwen. De drie broers Jan, Herman en Paul van Lymborch werden ca. 1380-1385 geboren in de Burchtstraat in Nijmegen waar hun talent kon rijpen in het familieatelier van het kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Lymborch. Hun oom Jan Maelwael, schopte het tot hofschilder aan het Bourgondische hof in Dijon en de drie broers groeiden in dienst van Jean de France, de hertog van Berry in Bourges uit tot de best betaalde kunstenaars van hun tijd. Beroemde manuscripten van hun hand als Les Belles Heures en Les Très Riches Heures laten een onwaarschijnlijke verfijning en kleurkracht zien met een detaillering van de alledaagse middeleeuwse wereld, die mensen vandaag de dag nog immer raakt.

Gebroeders van Limburg-festival

Sinds eind 2002 werkt de Stichting Maelwael Van Lymborch aan het bekend maken van leven en werk van de drie kunstenaars en het terughalen van hun werk naar hun geboorteplaats Nijmegen. In 2005 konden 17 bladen van Les Belles Heures in Museum Het Valkhof getoond worden aan 91.000 bezoekers. Het begin van een wereldtour langs het Getty Museum, het Metropolitan Museum en het Louvre. In 2017 was er een tentoonstelling over Johan Maelwael in het Rijksmuseum. Sinds 2005 organiseert de stichting het Gebroeders van Limburg festival in de binnenstad van Nijmegen. Vele honderden vrijwilligers zetten hun talent in voor de grote Blijde Incomste, de Middeleeuwse kerkdienst, voor het vervaardigen van middeleeuwse kleding, muziek, dans, theater, ambachten, kinderspelen, voedsel en drinken en alles wat komt kijken bij het leven in de late Middeleeuwen in Gelre.

 

 


Vond u dit artikel nuttig?

  • Volkscultuur

  • Kunst en cultuur

  • 1000-1500

  • Nijmegen

  • Volkscultuur

  • Rijk van Nijmegen

Burchtstraat 63, Nijmegen

secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl

Elke vrijdag, zaterdag en zondag open (12:00 - 17:00).
Rondleidingen zijn doorgaans om 14:00 uur en 15:30 uur.

U kunt vooraf kaarten reserveren via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl

Volwassenen 4 euro
Entree minder-validen * 2,50 euro
Kinderen van 6 t/m 12 jaar 2,50 euro
Kinderen t/m 5 jaar gratis onder begeleiding van volwassene, max. 2 kinderen per volwassene.

* De middeleeuwse kelders zijn helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of minder-validen. U krijgt daarom een korting op de entree.

Gratis entree op vertoon van uw Museumjaarkaart is helaas niet mogelijk. Wij zijn geen officieel museum en daarom geen lid van de Museumvereniging, die de vergoedingen betaalt aan de musea die deelnemen aan de Museumjaarkaart.

Verwante verhalen

Lees meer

Actueel bij deze organisatie

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl