Landbouw

1850 - 1950

Naarmate er meer mensen rondom Putten kwamen wonen, werd er steeds meer voedsel gevraagd en verbouwd. Ook breidde het dorp zich steeds verder uit. Vanaf de negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw werden steeds meer kleine gemengde bedrijven gebouwd rondom Putten.

Veranderingen in de landbouw

Vooral na het uitvinden van de kunstmest en het kippengaas waren er meer mogelijkheden om voedsel te produceren. Nadat er ook tractoren en grotere machines te koop kwamen, werden de mogelijkheden nog omvangrijker.

Subsidie

In de tweede helft van de twintigste eeuw stimuleerde de overheid met subsidie (o.a. minister Mansholt) de boeren steeds grotere bedrijven te ontwikkelen, om de bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Hierdoor verdwenen de kleine bedrijfjes weer net zo snel als ze gekomen waren. Er werden grote stallen bijgebouwd en de vroegere stallen werden verbouwd tot woonhuis. Soms werd er een paardenbak bij aangelegd. De museumboerderij Mariahoeve is een van de weinige van de kleine bedrijfjes die vandaag de dag nog bestaan. 

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Putten. Het volgende venster is hier te vinden.


  • Putten

  • 1900-1950

  • Putten

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl