Tentoonstelling | Verhalen van moed en veerkracht

Radboud Erfgoed, Valkhof Museum

Van: 04-06-2024 tot 29-09-2024

Radboud Erfgoed presenteert een mini-tentoonstelling in het Valkhof Museum over de Nijmeegse universiteit in de Tweede Wereldoorlog. Verhalen van moed en veerkracht is van 4 juni t/m 29 september te bezoeken in het Valkhof Museum, in de Radboud Erfgoed ladekast.

Een gehavende stad

“Goddank, we zijn weer vrij”, klonk het in 1944. De jonge Katholieke Universiteit in Nijmegen had het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zó zwaar dat meteen na de oorlog de vraag opkwam of de instelling nog een toekomst had in de enorm gehavende Waalstad. De jaren van oorlog en bezetting stonden in het teken van een universiteit die werd gesloten, van studenten die werden tewerkgesteld in Duitsland en van hoogleraren die werden weggevoerd en van gebouwen die werden verwoest.

De schouders eronder

Desondanks was er het vertrouwen dat betere tijden in het verschiet lagen. Na de bevrijding in september 1944 was het al snel weer mogelijk examens af te leggen, en binnen een paar weken studeerde er iemand af. Vanaf september 1945 functioneerde de universiteit weer normaal. Snel waren er plannen voor de wederopbouw. Maar de heropening van de universiteit bracht ook pijnlijke herinneringen met zich mee: het verdriet over de mensen die niet terugkeerden. Over zulke verhalen van moed en veerkracht gaat deze tentoonstelling.

Mini-tentoonstelling

De mini-tentoonstelling in de Radboud Erfgoed ladekast nodigt uit tot snuffelen. Iedere lade laat een ander hoofdstuk zien uit het WOII verleden en de impact van de oorlog op de Universiteit. Trek een lade open en laat foto’s, krantenartikelen en getuigenissen op je inwerken. Deze tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met een denktank van zes studenten uit de Letterenfaculteit. Zij hebben de tentoonstelling bedacht, onderzoek gedaan, en een belangrijke rol gespeeld bij de uiteindelijke invulling.

Samenwerking Radboud Universiteit en Valkhof Museum

De Radboud Universiteit en Valkhof Museum werken structureel samen en dragen zo bij aan de wisselwerking tussen de kunsten en de wetenschap. Door ontmoetingen, toenadering en verdieping van discussies slaan de beide instellingen gezamenlijk een brug naar de samenleving. In de terugkerende ladekast van Radboud Erfgoed laat de universiteit de bezoekers van het museum telkens een ander stukje van de universitaire collecties zien.


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl