Podcast | Ga mee op reis door de Gelderse geschiedenis

Een gloednieuw seizoen van de Verhaal van Gelderland Podcast

Van: 10-04-2024 tot 08-05-2024

De Verhaal van Gelderland Podcast is terug. In deze podcast reis je met presentator René Arendsen door het verleden van de provincie. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak uit de Gelderse geschiedenis. In de eerste aflevering gaat hij op bezoek bij Tempel-Kerkmuseum in Elst.

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot nu. Wil je weten welke rol de Jansbeek speelde in het ontstaan van Arnhem of hoe de Reformatie verliep in het zestiende-eeuwse Gelderland? Of ben je nieuwsgierig wat de Vikingen in de middeleeuwen te zoeken hadden in Tiel? In de Verhaal van Gelderland Podcast kom je niet alleen meer te weten over de Gelderse geschiedenis, je ontdekt ook waar je dit verleden in de provincie kunt beleven.

Een kerk op een Romeinse tempel

In de eerste aflevering gaat René Arendsen op bezoek bij Tempel-Kerkmuseum in Elst. Daar liggen de metershoge muren van twee Romeinse tempels verborgen onder de Grote Kerk. Het is dus al meer dan tweeduizend jaar lang een plek waar zingeving en levensbeschouwing centraal staan. Hier neemt Karin Besjes ons mee langs twee millennia religieuze geschiedenis. In deze aflevering spreekt René ook met historicus Paul van der Heijden over andere religieuze plekken in de Romeinse tijd, zoals het recentelijk ontdekte heiligdom Herwen-Hemeling.

Over handelssteden en eeuwenoude bibliotheken

Voor dit seizoen liggen vijf gloednieuwe afleveringen in het verschiet. Zo duiken we onder andere bij het Flipje en Streekmuseum in de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van de bloeiende handelsstad Tiel. In Zutphen bezoekt René niet alleen de Walburgiskerk, hij neemt ook een kijkje bij de zestiende-eeuwse kettingbibliotheek, de Librije. In Museum Sjoel Elburg leren we meer over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de negentiende eeuw. En tot slot wordt René rondgeleid door het Nederlands Watermuseum, waar hij alles te weten komt over de geschiedenis van het water in Gelderland.

Elke week een nieuw verhaal

Elke woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast. Luisteraars kunnen het nieuwe seizoen vinden en beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud en via verhaalvangelderland.nl/podcast.

Deze podcast is onderdeel van het project Verhaal van Gelderland. Dit project wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland en is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Samen vertellen zij het Verhaal van Gelderland.


  • Kunst en cultuur

  • Romeinen

  • Streekgeschiedenis

  • Onderwijs

  • Nieuws

  • Online-activiteit

  • Podcast

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl