Kegelclub Wenters in de problemen

Afluisterpraktijken

Tijdens de bezetting brengt zelfs een potje kegelen risico's met zich mee, blijkt uit de geschiedenis van Kegelclub Wenters uit Winterswijk.

Café Piek (waar nu het stadskantoor is gevestigd) was de vaste stek van de kegelclub. De caféhoudster was NSB-lid, en het café was dan ook een ontmoetingspunt van NSB'ers. Toch voelden de leden van de kegelclub zich vrij om openlijk over politiek te praten. Dat bracht de Winterswijkse NSDAP'er Schaffeld op het idee op hun bijeenkomsten af te luisteren.

Wegpesten

Blijkbaar waren de autoriteiten niet blij met de gespreksonderwerpen van de kegelaars. Het hele vermogen van de kegelclub wordt in beslag genomen. Vooral kegelclublid Wiechers, gymnastiekleraar van de RHBS, krijgt problemen. Hij zou gezegd hebben dat hij het kind van plaatselijk NSB-leider Bos wel van school weg zou pesten. Als Bos zelf een brief naar de SD in Arnhem stuurt, wordt Wiechers uiteindelijk zelfs voor drie maanden naar Kamp Amersfoort gebracht. Na de oorlog kunnen de leden weer in alle vrijheid kegelen.

Lees hier meer over de afluisterpraktijken bij Kegelclub Wenters!


  • Vrije tijd

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Winterswijk

  • Volkscultuur

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl