Volksdansen doe je samen

De dansleidster van Volksdansgroep Oriënt vertelt over een leven met dans

Toen Petra van Koelen (1955) als negenjarig meisje begon kon ze nog niet weten hoe belangrijk dit in haar leven zou worden.

Hoe het begon

"Toen ik negen was zeiden mijn ouders: 'Ga maar eens kijken bij de Piep-Inn, de jeugdclub in Culemborg. Daar kun je knutselen en dansen'. Via de scholen was bekendgemaakt dat er volksdansles was voor kinderen. Klasgenoten en mijn zus en broers gingen ook mee. Ik vond het erg leuk. De muziek en de passen die je daarop kon doen, het paste me gewoon. ik ging van Achter de Poort naar het gebouw Victoria Regia op de Varkensmarkt. Ik vond het een prachtig gebouw met die trap. We kregen les van Maja Bruin. Het was fijn om samen lekker bezig te zijn met dansen.

Dansen, dansen, dansen

Na een paar jaar kon ik bij de volwassenen dansen. Het mooist vond ik dat ik bij de presentatiegroep mocht dansen, samen met mijn broer en mij zus. Iedereen sprak daar over Ciga Despotovic, een Servische choreograaf. Pas toen ik achttien was mocht ik van mijn ouders met de trein naar zijn lessen in Utrecht. Ik heb met veel plezier in zijn theatergroep gedanst. In die periode heb ik ook de kaderopleiding volksdansen gedaan.

Lesgeven

Toen ik vijftien jaar was begon ik de kindergroepen les te geven. En toen Maja stopte met de volwassenengroep werd mij gevraagd om dat over te nemen. Toen zei ik:' Ja dat wil ik wel, als mijn broer en mijn zus hun mond houden.' Dat hebben ze gedaan, ze zijn altijd heel lief geweest. Ik heb mijn echtgenoot Hein ook in de les ontmoet. Hij had ons als dansgroep Oriënt zien optreden op de Markt en het leek hem wel leuk om mee te doen. Drie jaar later zijn we getrouwd. Ik geef nog steeds les bij volksdansgroep Oriënt. Iedere maandagavond komen er ongeveer veertig leden dansen. Het is een gemêleerde groep, er zijn ook een paar mannen die meedansen. We hebben een internationaal repertoire aan dansen, zelf vond ik altijd dansen uit de Balkan het leukst.

Optreden

De Presentatiegroep trad regelmatig op bij evenementen, overal in Nederland en natuurlijk op Koninginnedag in Culemborg. We hebben vaak in Culemborg gedanst, op de Markt en het Weeshuisplein, dat is erg leuk met dat oude gebouw. We zijn ook meerdere keren naar festivals in het buitenland geweest. Eén van de heel verre reizen was naar China, dat was echt een happening. We zijn ook een aantal keren uitgenodigd in Hoogstraten, dat is een zusterstad van Culemborg in België. In het buitenland vertegenwoordigde volksdansgroep Oriënt Nederland met Nederlandse dansen. In Nederland hebben we een breder internationaal repertoire. We hebben de Oudhollandse serie, het Brabants leven, Mexicaans, Hongaars en meer. Met Hein heb ik veel choreografieën, hij bedacht het verhaal en ik zocht de muziek erbij, de passen en de lijnen.

Kostuums

Bij alle choreografieën danst de Presentatiegroep in zo authentiek mogelijke kostuums. Die maken het verhaal duidelijk en en zijn mooi om naar te kijken. Tot mijn pensioen was ik docent handvaardigheid en textiele werkvormen. Ik verdiepte me in de traditionele kleding en met deze kennis en kunde kon ik de patronen ontwerpen. Samen met Lisette Couwenberg ging ik naar de lapjesmarkt in Utrecht en dan kwamen we echt met kilo's stof terug. Alle kostuums zijn gemaakt door leden van Oriënt. Voor de Oudhollandse serie hebben we hulp gehad van mevrouw Steur uit Volendam en daar hebben we ook de originele stoffen gekocht. Mevrouw de Waart heeft ons geholpen met het Marker kostuum en de Marker mutsjes van de vrouwen.

De blauwe lappen

In 2018 was er feest ter gelegenheid van 700 jaar stadsrechten in Culemborg. Ik heb toen samen met Hein een speciale voorstelling gemaakt over de blauwlappenopstand van 1650. Het verhaal gaat over vrouwen die protesteerden tegen de steeds hogere prijzen voor het malen van graan. Ze bonden hun blauwe schorten aan een stok en bestormden het stadhuis, vandaar de naam de Blauwe Lappen. De dansers moesten gooien met bakstenen en tomaten. Die zijn gehaakt en gebreid door de breiclub van Zorgcentrum Beatrix in Culemborg.

Als ik terugkijk op de jaren bij Oriënt word ik altijd heel blij. Het plezier, de muziek, de passen en het samen bezig zijn. En blij dat ik door het dansen heel veel mensen blij heb gemaakt!"       


Rechten

Annemarie van der Wal, 2023, Regionaal Archief Rivierenland, CC-BY-SA

Relevante links

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl