Met Biljoen is de sage van Mooi-Ann van Velp verbonden. Ann was een arm meisje. Terwijl zij bosbessen plukt, wordt ze opgemerkt door de kasteelheer van Biljoen.
De heer van Biljoen vindt haar zo mooi, dat hij haar Mooi-Ann noemt. Hij lokt haar door een leven van luxe en weelde in het vooruitzicht te stellen. Maar het tij keert snel. Mooi-Ann wordt snel minder mooi en vindt de verdrinkingsdood in de vijvers van het kasteel. Haar levenloze lichaam wordt gevonden tussen de waterlelies. Volgens het verhaal waart haar geest sindsdien rond langs de waterranden van Biljoen. Vrijgezelle, jonge mannen worden door haar verschijning gelokt en vinden dezelfde verdrinkingsdood als Mooi-Ann…
De sage van Mooi-Ann blijkt geïnspireerd op Engelse voorbeelden. De schrijver, Mark Prager Lindo, is dan ook een Engelsman. De sage schrijft hij voor zijn eigen Mooi-Ann: Johanna Nijhoff uit Arnhem, met wie hij in 1844 trouwt. Johanna's vader is Isaac Anne Nijhoff: een bekend uitgever en schrijver van geschiedkundige werken. Hij publiceert in 1821 een boekwerkje over Biljoen. Bijna twintig jaar later verschijnt de sage van Mooi-Ann in de Arnhemsche Courant. Sindsdien tekenen volksverhalenschrijvers het verhaal steeds opnieuw op. Het inspireert ook de Noors-Nederlandse metalband Mondvolland. Luister eens naar hun instrumentale versie van de sage.
Biljoen
Volkscultuur
1800-1900
Rheden
Landschap
Volkscultuur
Arnhem e.o.