Mariaschool Bemmel 1944

Dorpsstraat 31

In de 19e eeuw werd aan de Dorpsstraat in Bemmel het eerste kerkje gebouwd dat al snel te klein bleek te zijn. Het kerkje heeft nog lang dienstgedaan als school, maar in 1939 werd het vervangen door twee lagen lokalen en was de meisjesschool een feit. Na de oorlog werd de Mariaschool gerestaureerd.

Krijgsgevangenen

In 1943 bood de meisjesschool aan de Dorpsstraat in Bemmel onderdak aan Russen: Armeniërs met Duitse voorouders die verplicht werden dienst te nemen in het Duitse leger. Krijgsgevangenen die hier te werk gesteld werden bijvoorbeeld op het land. 

Ontdekt in de kelder

Op 25 september 1944 werd de school getroffen, terwijl in de kelder ongeveer 80 bewoners van Bemmel schuilden. De strijd was zo dichtbij dat de mensen niet meer hardop durfden te praten. De tanks reden voor de school heen en weer en met machinegeweren werd geschoten op ramen en muren. Een kind begon te huilen, de groep werd ontdekt. Twee Engelse soldaten kwamen de kelder binnen. Dat betekende nog niet dat de oorlog voorbij was. 

De ouders van Stef en Willemien Weijers hebben in deze kelder geschuild en kregen hier te horen dat twee van hun kinderen om het leven waren gekomen.

Naar veiliger plaats

In de nacht van 29 op 30 september waren de gevechten zo hevig dat het Engelse Rode Kruis 's avonds ouderen en zieken vervoerden naar het Canisiusziekenhuis in Nijmegen.  


  • Bemmel in oorlog

Relevante links

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl