Herdenken en herinneren

Bemmel heeft vier monumenten om te zorgen dat deze vreselijke oorlog niet vergeten wordt. De kapel en de tank staan op de Heuvel, het bevrijdingsmonument en het herdenkingsmonument staan in het centrum van Bemmel bij het gemeentehuis.

De kapel op de Heuvel

Een van de plaatsen waar in de oktoberdagen van 1944 verbeten gevochten werd, was De Heuvel. Ter herinnering aan die strijd werd daar een door Estourgie ontworpen kapel gebouwd, die werd toegewijd aan Maria van de Bloeiende Betuwe. De tekst verhaalt van de zware strijd.

De Shermantank 

In 2019 werd een kunstwerk onthuld dat de contouren van een Shermantank symboliseert. Deze tanks speelden een belangrijke rol tijdens de zware strijd tussen geallieerden en Duitsers toen de Over-Betuwe frontlinie was.

Rondom De Heuvel vonden bloedige confrontaties plaats tussen de Duitse Tigertanks en de Amerikaanse Shermantanks. Over en weer werden duizenden granaten afgevuurd wat veel doden, ook onder de bevolking veroorzaakte.

Het bevrijdingsmonument 

Het bevrijdingsmonument is opgericht ter herinnering aan de bevrijding op 25 september 1944 door het 5e Bataljon van het East Yorkshire Regiment. Het is onthuld op 4 mei 1957. Het is een bronzen beeld van Jac Maris getiteld ‘Waarom ik’. Het stelt voor een knielende mannenfiguur die, oprijzend uit de puinhopen van de verwoesting, zijn hoofd en armen wanhopig naar de lucht heeft opgeheven.

Het herdenkingsmonument  

Op 4 mei 2013 werd het herdenkingsmonument onthuld. De namen van door oorlogsgeweld omgekomen dorpsgenoten uit Bemmel en Ressen kregen hierop een plaats en worden hiermee herinnerd. 

 


  • Bemmel in oorlog

Relevante links

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl