De Heuvel Bemmel 1944

Heuvelsestraat

Aan de noordkant van Bemmel ligt De Heuvel, een agrarisch terrein dat 1.75m uitsteekt boven het omringende gebied. Uit archeologisch onderzoek blijkt hier een Bataafse nederzetting te zijn geweest.

Front

Bij de Heuvel vormde de Linge de frontlijn tussen de geallieerden en de Duitsers. Er werd hevig gevochten en veel verwoest. Na de gevechten bleef er veel oorlogsmateriaal in de grond achter. 

Kapelaan Van der Voort

Kapelaan Van der Voort zit tussen de restanten van de Heuvel. Naast hem staan Grad Klaasen en een onbekende man. De drie woningen die er stonden, waren volledig verwoest en zijn nooit meer herbouwd. Kapelaan Van der Voort schreef later ‘Kroniek van de bevrijding’

Landmijn

Op dertig september 1945 ging de 15-jarige Jan Hartjes, samen met zijn vader op weg naar de resten van het huis dat zij bewoonden tot aan de evacuatie. Ze liepen een stuk langs de Linge over een pad dat vrijgemaakt was van munitie. Vader liep voor. Jan schrok van een geluid in de omgeving en kwam naast het pad terecht. Een landmijn explodeerde en Jan was op slag dood. 


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Bemmel in oorlog

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl