Stichting Ter Navolging Tiel

Beheert monumentale begraafplaatsen Ter Navolging en Joodse Begraafplaats

De Stichting Ter Navolging Tiel werd in 1998 opgericht als de Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel en Omstreken. De stichting bestaat geheel uit vrijwilligers en richt zich in eerste instantie op de rijksmonumenten Ter Navolging en de Joodse Begraafplaats in Tiel. Sinds 2018 is de stichting verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en een groot deel van het totale onderhoud van beide begraafplaatsen.

Herstelplannen

Na verschillende herstelplannen te hebben uitgevoerd (2010, 2015 en 2016) tellen de begraafplaatsen in 2018 circa 50 herstelde en circa 155 gereinigde grafmonumenten. Daarnaast zijn op circa 55 grafmonumenten de teksten ‘gezwart’, dus goed leesbaar gemaakt.

Exposities

Naast het fysieke beheer van de begraafplaatsen, houdt de stichting zich bezig me het nagaan van de geschiedenis achter de grafmonumenten. Daartoe is op beide begraafplaatsen een kleine expositie ingericht.

Klussen en bronnenonderzoek

Enkele malen per jaar organiseert de stichting ‘klusmiddagen en – ochtenden’. U bent van harte welkom daaraan mee te doen: zie voor de data en tijden onze website! Niet alleen wordt er ‘geklust’, ook wordt er uitgebreid bronnenonderzoek uitgevoerd om hen die er liggen ‘een gezicht en een verhaal te geven’ én om de grafadministratie aan te vullen. Omdat tijdens de beschietingen op Tiel in de Tweede Wereldoorlog veel archiefmateriaal verloren is gegaan, vallen familie en rechthebbenden niet altijd meer te achterhalen.


Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streekgeschiedenis

  • 1700-1800

  • Tiel

  • Monumenten

  • Rivierengebied

Locatie Begraafplaats Ter Navolging:
Hoek Stationsweg / Lingedijk in Tiel.
Ingang aan de Lingedijk

info@ternavolgingtiel.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl