In Elst werd in 1903 de Veiling Vereniging Over Betuwe (VVOB) opgericht. In 1925 splitste zich daar een aantal ontevreden leden van af en richtte de Elster Kweker Vereniging (EKV) op, die vanaf 1933 de beschikking kreeg over een eigen veiling in Ressen.
Intussen was in Huissen ook al een aantal pogingen ondernomen om te komen tot de oprichting van een eigen veiling. In 1926 was het zo ver. Aan de Laak kreeg Huissen de beschikking over een houten veilinggebouw. Ter ere van een van de initiatiefnemers werd de straat later omgedoopt tot Steph. Huismanstraat. Het houten gebouw overleefde de Tweede Wereldoorlog maar werd uiteindelijk in 1962 vervangen door nieuwbouw op nagenoeg dezelfde plaats. In 1963 was het de grootste veiling van Oost-Nederland met een omzet van 8 miljoen gulden.
Fusies
In de jaren zestig ontstaat het streven naar grotere veilingen. De veilingen van Elst, Nijmegen en Ressen besluiten samen te gaan werken. Zo ontstaat Veiling Vereniging '70. VV70 is van plan een geheel nieuw veilingcomplex in Ressen te gaan bouwen. Als echter in maart 1972 ook de veiling Huissen zich bij de VV70 aansloot, veranderen de plannen. Besloten wordt tot de bouw van een groot veilingcomplex op de grens van Angeren, Bemmel en Huissen. De eerste steen wordt in 1973 gelegd en op 8 november 1974 wordt deze nieuwe veiling geopend. In 1987 fuseerde VV70 met de veiling uit Zevenaar tot de Veiling Oost Nederland (VON). In 2008 valt definitief het doek voor de veiling VON. In het kader van de voortgaande schaalvergroting verdwijnt hierdoor de laatste veiling binnen de gemeente Lingewaard.
Dit verhaal is onderdeel van de canon van Lingewaard. Bekijk hier het volgende venster.