Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 97, augustus 2021
Beleef het Verhaal van Gelderland

Gelredagen in augustus

In de zomervakantie organiseert Omroep Gelderland samen met Erfgoed Gelderland en verschillende musea op de zaterdagen in juli en augustus een Gelredag. Samen vertellen deze musea een deel van het Verhaal van Gelderland van prehistorie tot nu. De Gelredagen sluiten aan bij de promotiecampagne die deze zomer is gelanceerd: Beleef het Verhaal van Gelderland - Bezoek het museum in de buurt. Zaterdag 14 augustus worden in en om het Flipje en Streekmuseum Tiel tal van gratis activiteiten georganiseerd. Op 21 augustus staat de Gelredag in het teken van de nieuwe tentoonstelling in Kasteel Huis Bergh. Tot slot is er een beperkt aantal gratis kaarten te verkrijgen voor Slot Loevestein op zaterdag 28 augustus.

Ik ga meteen plannen maken voor de komende zaterdagen
Beleef het Verhaal van Gelderland
Nieuw verhaal van Voerman Stadsmuseum Hattem Nieuw verhaal van Voerman Stadsmuseum Hattem

Sociaal bewogen Anna Voerman

Bij de tentoonstelling Gevangen in een paradijs in het Voerman Stadsmuseum Hattem is ook aandacht voor Anna Voerman-Verkade, de vrouw van IJsselschilder Jan Voerman sr. Naar aanleiding daarvan publiceren we ook het verhaal van deze bijzondere vrouw op mijnGelderland. Lees dit verhaal, maar bezoek ook vooral de tentoonstelling in het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Lees nu het verhaal over Anna Voerman
'Mijn monument, jouw monument'

Open Monumentendag 2021

Tijdens de Open Monumentendag 2021 staat inclusie centraal. Het thema is: 'Mijn monument is jouw monument'. Met dit thema sluit de Open Monumentendag aan bij het thema van de Europese monumentendagen: 'Inclusive Heritage'. Op mijnGelderland haken we met deze verhalenbundeling aan bij de Open Monumentendag 2021. In deze 'Special' vind je onder meer verhalen over 'beladen erfgoed' in Gelderland en erfgoed in de publieke ruimte - zoals de geschiedenis van wederopbouwwijken. Er is ook ruimte voor verhalen over plekken van samenkomst waar iedereen gelijk is, zoals: zwembaden, cafés en begraafplaatsen.

Lees de meer dan twintig verhalen in deze Special!
'Mijn monument, jouw monument'
Go Short en Erfgoedfestival slaan handen ineen Go Short en Erfgoedfestival slaan handen ineen

Korte films op locaties Erfgoedfestival

Dat erfgoedlocaties met hun rijke geschiedenis een bron van inspiratie zijn én dat ze een prachtig podium kunnen bieden aan culturele evenementen, dat is een van de dingen die het Erfgoedfestival wil laten zien. Drie unieke erfgoedlocaties in Zutphen en Harderwijk openen al in september hun deuren voor de 'Go Short Gelderland Erfgoedtour'. Op 4, 17 en 24 september kun je genieten van het door Go Short samengestelde filmprogramma Kort en Krachtig! Dit speciaal voor het Erfgoedfestival samengestelde programma zoomt in op de culturele sector, en met een combinatie van comedy, animatie, satire en documentaire word je meegenomen in het veelzijdige en soms lastige leven van een artiest.

Ik wil graag meer weten over deze bijzondere filmvoorstellingen!
Erfgoedfestival Gelderland 2021

Nieuwe special: Aan het werk

Tien artiesten, tien erfgoedlocaties, inspiratie en nieuwe energie, dat is in een paar woorden het Erfgoedfestival. In 2021 sluit het Erfgoedfestival Gelderland weer aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis 'Aan het werk'. In deze special publiceren we de verhalen die verzameld en geschreven worden speciaal voor het Erfgoedfestival. De verhalen in de special sluiten aan en geven verdieping op de erfgoedlocaties waar de artiesten dit jaar in residentie gaan. Bijvoorbeeld over het visserijverleden van Harderwijk, maar ook over het wonen en werken op een kasteel, zoals Kasteel Huis Bergh. In september volgen nog meer verhalen.

Deze special wil ik wel volgen!
Erfgoedfestival Gelderland 2021
'Gecompenseerden' in Gelderland 'Gecompenseerden' in Gelderland

Spoor van de Maand

In samenwerking met de opleiding Geschiedenis van de Radboud Universiteit, publiceren studenten de resultaten van hun onderzoek op mijnGelderland in de serie 'Sporen van Slavernijverleden in Gelderland'. Slavenhouders werden 'gecompenseerd' na de afschaffing van de slavernij. Inge de Vries schrijft over twee 'gecompenseerden' uit de Wageningse elite. Ze schrijft over de familie van Daalen, die belangen had in de koffieplantage Zorgvliet in Suriname. Door een huwelijk werd deze Wageningse familie later ook actief in het kolonialisme in Oost-Indië.

Lees de Sporen van Inge de Vries hier!
Tentoonstellingstip

Joden in het land van Maas en Waal

Wilt u meer weten over het leven van Joden in het land van Maas en Waal? Bezoek dan Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Daar is eind juni de tentoonstelling Joden in het land van Maas en Waal geopend. De tentoonstelling gaat over de synagoge (zie afbeelding) en de begraafplaats in Druten. Er is nadruk op de onverwoestbare cultuur van de Joden ondanks de diaspora. Maar ook belicht de tentoonstelling het antisemitisme.

Ik wil deze tentoonstelling graag bezoeken!
Tentoonstellingstip
Logo Volg mijnGelderland op: