Tentoonstelling: Joden in het land van Maas en Waal

Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen

Van: 25-06-2021 tot 31-12-2021
Deze tentoonstelling belicht het leven van de Joden in het land van Maas en Waal. Woonden hier dan Joden? is een vraag die wij regelmatig horen. Ja, ze hebben hier gewoond maar zijn al omstreeks 1910 verdwenen. Hun synagoge en begraafplaats in Druten willen we belichten. Daarnaast leggen we de nadruk op hun onverwoestbare cultuur van de Joden die ondanks de diaspora al 2000 jaar stand heeft gehouden. Tot slot belichten we het antisemitisme. Het lijkt er op dat dat ook al 2000 jaar stand houdt. Ook in het land van Maas en Waal? Ja, ook daar. Kijk maar op het bordje dat staat voor Nieuwstraat 23 te Druten. Dat bordje herinnert er aan dat voorheen hier de Joodse synagoge stond. Nu is het gedeeltelijk afgeplakt om de hakenkruizen te verbergen.

Geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Maas en Waal

In de tweede helft van de negentiende eeuw bestond er in het land van Maas en Waal een bloeiende Joodse gemeenschap. Het middelpunt van hun gemeente was Druten waar hun synagoge stond en hun begraafplaats was gelegen. Opgericht in 1860 verdween deze Joodse gemeenschap in het eerste decennium van de twintigste eeuw door een landelijk urbanisatie van de Nederlandse Joden. Ze vertrokken in grote getale naar de steden waar Joodse gemeenschappen waren.

De synagoge in Druten was voorheen een Hervormde kerk die de Joden overnamen in 1860 toen de Hervormden een nieuwe kerk bouwden aan de Kattenburg. Deze synagoge aan de Nieuwstraat 23 is in 1976 afgebroken. Slechts een bord herinnert aan dit gebouw. Op de Joodse begraafplaats aan de Gelenberg zijn ongeveer een eeuw lang Joodse inwoners begraven. Deze begraafplaats is in 1961 geruimd voor de aanleg van een sportveld dat er nooit is gekomen. Aan deze Joodse gemeenschap wijden wij een tentoonstelling waarbij aandacht wordt geschonken aan de Joden in het land van Maas en Waal, aan de Joodse Cultuur en aan het antisemitisme oftewel de Jodenhaat vanaf 70 na Chr. tot 2021.

Praktische informatie

De tentoonstelling is te zien op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur, in Museum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen.


Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Streekgeschiedenis
  • Geloof
  • 1800-1900
  • West Maas en Waal
  • Musea
  • Rivierengebied

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl