Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 107, juni 2022
Maak er een historische zomer van!

Verhaal van Gelderland Zomertoer van start

Aanstaande zaterdag begint de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Historische locaties openen gratis de deuren en de Gelderse geschiedenis wordt tot leven gewekt. We starten met de prehistorie in Apeldoorn. CODA bruist van de activiteiten met lezingen, workshops en rondleidingen. Met pendelbussen kun je naar het prehistorisch dorp HAPS, met tussenstop bij een grafheuvel. Volgende zaterdag 25 juni graven we op de Valkhofheuvel naar de Romeinse geschiedenis samen met De Bastei en Museum Het Valkhof. Op 2 juli brengen Erve Eme, de Walburgiskerk en Musea Zutphen de vroege middeleeuwen tot leven op de 's-Gravenhof. Ben je erbij?

Ik ga zeker naar de Verhaal van Gelderland Zomertoer!
Maak er een historische zomer van!
Negentiende-eeuws aardewerk uit Huis Zypendaal Negentiende-eeuws aardewerk uit Huis Zypendaal

Een luxueus servies op CollectieGelderland

Wie een groot banket wil houden moet wel goed voor de dag komen. De familie Brantsen – tot de twintigste eeuw de eigenaar van Huis Zypendaal – wist dat als geen ander. Ze schafte een 220-delig servies aan, gemaakt van wit aardewerk versierd met gouden biezen. Het servies is gemaakt door de negentiende-eeuwse Britse aardewerkfabrikant 'Davenport Pottery'. Geldersch Landschap & Kasteelen plaatste onlangs een groot deel van dit servies op CollectieGelderland!

Bekijk dit chique servies op CollectieGelderland!
Duik in het Gelderse verleden!

Nationale Archeologiedagen 2022

Op 17, 18 en 19 juni openen archeologen door het hele land weer hun deuren. Trek je laarzen aan, neem je vondst mee, en duik in de geschiedenis tijdens de Nationale Archeologiedagen. Ook in Gelderland is van alles te beleven! Ga mee op grafheuvelonderzoek, speel Romeinse spelletjes of neem een kijkje achter de schermen bij een archeoloog. Op de Veluwe wordt zelfs een nieuwe ArcheoHotspot geopend!

Ik wil weten wat er in Gelderland te doen is!
Duik in het Gelderse verleden!
Een voormalig kasteel met imposante geometrische tuin Een voormalig kasteel met imposante geometrische tuin

Huis Vierakker of Mengerinck

Vrijwilliger Ben Boersema heeft al vele Gelderse kastelen beschreven. Zijn nieuwste bijdrage gaat over het verdwenen Huis Vierakker. Het voormalige kasteel dankt zijn naam aan leenman Rolof van Vierakker, die in 1394 in het bezit komt van het huis. In zijn lange geschiedenis wisselde het vaak van eigenaar. Helaas zijn er van het huis geen afbeeldingen, want met zijn riante Franse tuin moet het een statige uitstraling hebben gehad. Tegenwoordig leent de plek zich aan een boerenbedrijf.

Ik wil meer weten over dit Achterhoekse landhuis!
Damiaan Hugo Staring en slavernij aan de Kaap de Goede Hoop

Spoor van de Maand

Vorige maand keken we naar Damiaan Hugo Staring (1736-1783) in zijn rol equipagemeester, de verantwoordelijke voor de scheepsuitrustingen. Deze maand zien we hoe hij aan de Kaap in aanraking kwam met slavernij. Als equipagemeester was hij verantwoordelijk voor tot slaaf gemaakten die tewerkgesteld waren op de werf. Daarnaast bezat hij ook tot slaaf gemaakten als privébezit voor het werk in zijn eigen huishouden.

Lees hier het tweede deel van het spoor over Staring!
Damiaan Hugo Staring en slavernij aan de Kaap de Goede Hoop
Expositie Expositie

Herdenkingsjaar 1572 in Zutphen

Landelijk staan we dit jaar stil bij '1572, Geboorte van Nederland. 450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid'. Bij een rondreizende expositie staan de gebeurtenissen in Zutphen in 1572 centraal. Wie vielen de stad binnen en plunderden onder andere de kerken? Hoe reageerde het stadsbestuur? Hield de stad stand? Deze expositie is tot 10 juli te zien in de Sint-Janskerk en daarna in de Burgerzaal in Zutphen.

Ik wil graag meer weten over deze interessante periode
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter