Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 101, december 2021
Kerstsfeer proeven

Tips voor in de kerstperiode

In december en begin januari staan bij de musea de deuren wagenwijd open! Daarnaast worden veel buitenactiviteiten georganiseerd. Fort Pannerden en Kasteel Cannenburch hullen zich bijvoorbeeld in kerstsfeer. Bij het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is de kerststallententoonstelling een traditie die al heel wat jaren meegaat. Bekijk het actuele overzicht voor andere activiteiten, met of zonder kerstsfeer!

Ik ga nu een uitje plannen!
Kerstsfeer proeven
Leven op een kasteel: plantage-eigenaar en rentenier in Gendringen Leven op een kasteel: plantage-eigenaar en rentenier in Gendringen

Spoor van de Maand

Op kasteel Zwanenburg in Megchelen woont in het midden van de negentiende eeuw Joost baron Taets van Amerongen met zijn vrouw Catharina Maria van de Poll. De baron van Amerongen erft via zijn moeder aandelen in de plantage Meerzorg aan de Surinamerivier. Een aandeelhouder zoals hij heeft weinig te maken met de kolonie, hij is er nooit geweest. Toch ontvang hij in 1863 – als ‘compensatie’ ter afschaffing van de slavernij – een vergoeding van de Nederlandse overheid. Dit profijt staat in schril contrast met de slechte leefomstandigheden op plantage Meerzorg.

Lees hier het Spoor van de Maand, door Björn Spekschoor, op mijnGelderland!
Struinen op CollectieGelderland

Kom vast in de kerstsfeer

Op CollectieGelderland staan bijna 500.000 gedigitaliseerde objecten van 70 Gelderse erfgoedinstellingen. Op het platform is over elk onderwerp wel iets te vinden. Ook om in de kerstsfeer te komen, kun je terecht op CollectieGelderland. Dus heb je inspiratie nodig voor een originele kerstkaart? Of wil je gewoon een kijkje in de Gelderse kerstvieringen van de jaren 50? Kijk eens op CollectieGelderland! Foto: kerstkaart van Jo Spier, collectie Stedelijk Museum Zutphen.

Ik wil vast in de sfeer komen voor Kerst op CollectieGelderland!
Struinen op CollectieGelderland
Herziening van de Canon van Lochem afgerond Herziening van de Canon van Lochem afgerond

Geschiedenis van Lochem op mijnGelderland

Het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem en de Geschiedkundige vereniging De Elf Marken in Gorssel hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herziening van de Canon van Lochem. Dit heeft geresulteerd in 47 interessante vensters op het Lochemse verleden. Van de 'Lochemse diamant' (150.000 voor Christus) tot de vestiging van Museum MORE in 2015 - en van alles ertussen in - vind je in de Canon van Lochem op mijnGelderland.

Blader door de vensters van de Canon van Lochem
VR-game over de Gelderse geschiedenis

500 teams speelden Schatkamers van Gelderland

Woensdag 8 december speelde het 500ste team, Jan en Rick, de Schatkamers van Gelderland VR Game: een feestelijk moment. De VR Game reist sinds afgelopen zomer door Gelderland en heeft al verschillende musea bezocht, waaronder het Flipje en Streekmuseum Tiel, De Bastei in Nijmegen en het CODA in Apeldoorn. Vanaf 17 december t/m 9 januari staat de VR-game in Musea Zutphen. Speelt u mee?

Speel de VR-game Schatkamers van Gelderland
VR-game over de Gelderse geschiedenis
Sleutelwerken van Gelderland Sleutelwerken van Gelderland

Middeleeuwse muurschilderingen in Hengelose Remigiuskerk

Erfgoed Gelderland ging in opdracht van provincie Gelderland het afgelopen jaar op zoek naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis: de sleutelwerken. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse kunstgeschiedenis. In november werd het publiek ingeschakeld voor het nomineren van het vijftigste sleutelwerk. De wandschilderingen van de twaalf apostelen in de Hengelose Remigiuskerk zijn door de jury uitgekozen als vijftigste Sleutelwerk.

Lees meer over deze unieke muurschilderingen op mijnGelderland
Nieuw verhaal op mijnGelderland

Liefde in de Achterhoek: oude gebruiken

De Achterhoek kent een aantal gebruiken op liefdesgebied, waarvan sommige ''Olde gebruuk’n'' nog steeds in ere worden gehouden. Olga Spekman, vrijwilliger bij mijnGelderland, ging op onderzoek uit naar deze oude gebruiken. Ze schrijft onder meer over de 'gaostok', de 'brulfte' en het romantische Knopenlaantje in Vorden.

Lees het verhaal van Olga Spekman hier!
Nieuw verhaal op mijnGelderland
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter