Chocola is een populaire, zoete lekkernij. Door de ontdekkingsreizen raakt Europa bekend met de cacaoplant, die wordt meegenomen uit Amerika. Na verloop van tijd ontdekt men de veelzijdige toepassingen. Aan het begin van de achttiende eeuw is er voor het eerst een fabriek (in Engeland) waar alleen maar chocola wordt gemaakt. De beroemde Zwitserse chocola stamt uit 1819.
Ook in Nederland worden chocoladefabrieken opgericht. In 1900 wordt in Zaandijk de T.O.C. (T. Oly & Compagnie) opgericht, later de Zaanlandsche Cacaofabriek. In 1933 verhuist de T.O.C. naar Nijkerk. De fabriek staat aan de Westkadijk, zodat de verschillende grondstoffen makkelijk per schip aan te voeren zijn. Tot 1990 blijft de Nijkerkse chocoladefabriek in productie, inmiddels onder de naam Baronie. Het pand is als industrieel erfgoed bewaard gebleven.
Ook nu wordt er nog chocola gemaakt in Nijkerk: de truffels van Bakkerij Ten Have zijn beroemd, en Bontom maakt ware kunstwerken van chocola, waaronder de toren van Nijkerk.
Leestips:
Museum Nijkerk, CC-BY-NC