‘Ivory Bangle Lady’

Een vrouw met aanzien

Hella Eckhardt

Volgens de Britse archeoloog Hella Eckhardt was Romeins-Engeland kosmopolitisch, wellicht nog sterker dan de huidige Britse samenleving (1). Gerede grond hiervoor vond zij in het onderzoek naar de afkomst van een jonge vrouw, wier overblijfselen met enige objecten, waaronder een sieraad met ivoor, begin vorige eeuw gevonden waren in een stenen graf in York en die worden bewaard in het Yorkshiremuseum.

Reconstructie

Daar is ook de reconstructie van het hoofd van deze zogeheten ‘Ivory Bangle Lady’ te zien. Zij zou ongeveer in de vierde eeuw zijn overleden. Volgens een inscriptie was zij christelijk. Haar botstructuur en haar gezicht zijn geanalyseerd en er is een poging gedaan iets over haar dieet te achterhalen. Een combinatie van onderzoeksmethoden bracht aan het licht dat haar roots in noordelijk Afrika lagen en dat zij, gelet op haar sieraden, een welgestelde vrouw moest zijn geweest.  

Een meisje van beneden de Sahara

Minstens zo interessant was het onderzoek naar de schedel van een meisje, dat veel zuidelijker was  gevonden, in de buurt van Eastbourne. Zij moest daar zijn opgegroeid. Haar (voor)ouders zouden afkomstig zijn uit Afrika, dat wil zeggen uit het gebied ten zuiden van de Sahara, dus voorbij de zuidelijke grens van het Romeinse rijk, onder de Romeinen bekend als Aethiopia (2).

Noten

1. Leach, S., H. Eckhardt e.a. 2010, ‘A Lady of York: migration, ethnicity and identity in Roman Britain’.In: Antiquity, Vol.84, deel 323:131-145 (Cambridge University Press, 2015. Zie ook: https://phys.org/news/2010-03-roman-era-york-diverse-today.html (geraadpleegd 6 november 2020).

2. Fragment uit Black and British: A Forgotten History, BBC 2016.

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl