Gazelle: Koninklijk op vele manieren

De elektrische fiets bestaat al 80 jaar

Tegenwoordig is fietsen kinderspel. De eenentwintigste eeuw heeft ons kennis laten maken met de elektrische fiets. Deze zogenaamde e-bike geeft trapondersteuning tot ongeveer 25 kilometer per uur. Een hypermodern product, zou je denken. Toch bestaat de elektrische fiets bijna 80 jaar. Al in 1937 werden er door Gazelle 117 van zulke rijwielen geproduceerd.

De elektrische fietsen waren geen succes: de tijd was nog niet rijp. Gazelle ging te snel, maar deed daarmee haar naam wel eer aan. De benaming Gazelle werd voor het eerst gebruikt in 1902. Oprichter Willem Kölling liep in dat jaar door de bossen rondom Dieren (waar het bedrijf sinds 1892 was gevestigd). Daar werd hij geïnspireerd door de sierlijkheid en snelheid van een passerende reebok. Kort daarna kwam het eerste complete rijwiel onder de naam Gazelle op de markt. 

Pietje Pelle met zijn Gazelle    

In de jaren hierna groeide Gazelle uit tot één van de bekendste Nederlandse fietsfabrikanten. Een belangrijke factor hierin was het stripfiguur Piet Pelle. In de jaren dertig speelde Piet Pelle, samen met zijn Gazelle, vaak de hoofdrol in promotiemateriaal. Ook na 1945 was Gazelle succesvol: het bedrijf groeide uit tot de belangrijkste rijwielfabrikant van Nederland. Gazelle stond – en staat nog steeds – garant voor kwaliteit, degelijkheid en comfort. Deze kwaliteiten hebben bijgedragen aan het feit dat Gazelle ook tegenwoordig nog marktleider is. Sinds 1992 draagt Gazelle het predicaat Koninklijk in haar naam, dankzij haar honderdjarig bestaan. 

Bron van werkgelegenheid 

 Koninklijk is het bedrijf niet alleen wat betreft leeftijd. Gazelle is altijd een belangrijke bron van werkgelegenheid geweest. Bovendien heeft de grootschalige productie een bijdrage geleverd aan de integratie van de fiets in de Gelderse en Nederlandse cultuur.

Meer informatie?

Gazelle 

Gazelle Wikipedia 

Collectie Gelderland Gazelle 

Piet Pelle op zijn Gazelle


Rechten

Lian van der Zon, CC-BY-SA

  • Gemaakt in Gelderland

  • Industrie

  • 1800-1900

  • Rheden

  • Arnhem e.o.

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl