Een bron van warmte

Tiels metaalwarenbedrijf kwam met 'heetwaterreservoir'

Innovatieve cv-ketels, stille ventilatie en boilers op zonne-energie lijken meer iets van de toekomst dan van het verleden. Toch zijn deze producten onderdeel van het Gelderse erfgoed. Ze worden namelijk geproduceerd door een bedrijf dat al meer dan honderd jaar onderdeel is van Gelderse industrie: Daalderop. Sinds de fusie in 2011 met Internationale Technische Handels Onderneming staat het bekend als Itho Daalderop.

Daalderop werd in 1880 in Tiel als metaalwarenbedrijf opgericht door J.N. Daalderop. In de fabriek werden vooral koperen gebruiksvoorwerpen gemaakt zoals pannen, servies, olielampen en ketels. Later kwamen daar ook  gekleurd koperwerk en petroleum- en gaslampen bij. In de jaren twintig werden steeds meer huishoudens aangesloten op het elektriciteitsnet. Daalderop haakte daarop in met de ontwikkeling van elektrische huishoudelijke producten.

Crisis als inspiratiebron

De crisis van de jaren dertig maakte dat Daalderop op zoek ging naar nieuwe, meer winstgevende producten. Een van die producten was het ‘heetwaterreservoir’. Het was de voorloper van de moderne boiler. Onmiddellijke toegang tot warm water was helemaal nieuw en het product werd een groot succes. Daalderop groeide door tot een van de grootste werkgevers van Tiel.

Innovatie als leidraad

De Tweede Wereldoorlog had impact op Daalderop, maar het Tielse metaalwarenbedrijf wist er bovenop te komen. Eind jaren vijftig werd de welbekende theepot Dorothe ontwikkeld. De pot was revolutionair, want dankzij haar dubbele wanden was er geen theemuts meer nodig. Vanaf midden jaren tachtig ging het bedrijf zich meer concentreren op warmwater- en verwarmingsapparatuur. Innovatie en duurzaamheid gingen een steeds grotere rol spelen. Dit is in de tegenwoordige slogan van Itho Daalderop nog steeds zichtbaar: het streven naar een “climate for life”.

Meer informatie?

Foto: Theepot van vernikkeld metaal, vervaardigd door Daalderop. Bron: CollectieGelderland.


Rechten

Lian van der Zon, CC-BY-NC

  • Gemaakt in Gelderland

  • Industrie

  • 1900-1950

  • Tiel

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl