W.H.A.C. Van Heeckeren van Kell

Gelders gouveneur 1774-1847

Willem Hendrik Alexander Carel van Heeckeren van Kell werd in 1774 geboren als zoon van Jacob Derk Carel van Heeckeren van Kell. Hij volgde zijn vader bij diens dood in 1795 op als kasteelheer van Ruurlo.

Hij vervulde regionale en nationale functies. Zo was hij hoofdschout van Doetinchem (1817) en gouverneur van Gelderland (1825). Vlak voor zijn dood werd hij minister van Staat (1846).

Hij leefde in de roerige patriottische en Franse tijd. Hij was overtuigd Oranjegezind. Ondanks zijn functies was W.H.A.C. van Heeckeren ook actief in het lokale Reurlse leven. 
Hij was als opperkerkmeester van de Dorpskerk verantwoordelijk voor de uitbreiding van de kerk met een nieuwe noordbeuk. De sluitsteen in de kerk vlakbij het koor bevat het jaartal 1845 en zijn naam. Schoolhoofd Kerst Zwart verhaalt in een van zijn boeken over de reden van de verbouwing. Hij beschrijft de volgende anecdote:

"Maor an'e ander zied zit een blauwe muurplate met et jaortal 1846. in dat jaor mo'j wetten, is de karke twee maol zo groot emakt. Dat hebt ze edaon, umdat de luu, nao 't zeggen van Snieders Aolbert Jan, d'r neet ingingen, as ze d'r allemaole ingingen".

Kennelijk zat het geloof zo'n honderdvijftig jaar geleden behoorlijk in de lift. Dat was althans de verwachting. Maar Kerst Zwart gaat verder:

"Maor now 't ze zeg-e, d'r neet allemaole ingaot, gaot ze d'r wel in. How dat zit, mo'j zelvers maor oet maken met ow domme verstand."

Met andere woorden: toen de forse vergroting van de kerk een feit was, was de kerk lang niet gevuld.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl