Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 99, oktober 2021
Afsluiting Erfgoedfestival in Zutphen

Jong Metropole geïnspireerd door David Evekink

Dit jaar sluit Jong Metropole het Erfgoedfestival feestelijk af in Zutphen. Op 31 oktober geeft het orkest een uniek concert in Theater Hanzehof & Buitensociëteit. Afgelopen zomer bezochten de muzikanten op uitnodiging van Erfgoedcentrum Zutphen de negentiende-eeuwse arbeiderswoning van de David Evekink Stichting. Hier lieten zij zich inspireren tot het maken van een nieuw muziekstuk. Op 31 oktober wordt het stuk gespeeld door een kleinere afvaardiging van Jong Metropole. Op mijnGelderland is het verhaal van David Evekink te vinden. Daar kun je ook terecht voor informatie over het slotconcert van Jong Metropole in Zutphen.

Ik wil weten wat de inspiratiebron voor Jong Metropole was
Afsluiting Erfgoedfestival in Zutphen
Museum Bronbeek 16 t/m 24 oktober 2021 Museum Bronbeek 16 t/m 24 oktober 2021

Week van de Koloniale Geschiedenis

Museum Bronbeek grijpt dit jaar het thema ‘Aan het werk’ aan om met een interessant en afwisselend programma dieper in te gaan op allerlei vormen werk in de voormalige koloniën in de Oost en de West. Bekijk nu het interessante programma met lezingen, theater, muziek en film. De week start zaterdag op de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Die dag zal Barbara Esseboom van Erfgoed Gelderland ingaan op een wonderlijke koloniale tentoonstelling die in 1928 in Zypendaal werd gehouden. Daar werden werk en zelfs koloniale inwoners uit Oost en West getoond. En die sliepen op Bronbeek.

Ik wil graag het programma bekijken!
Djoerang: een Gelderse onderneming op Java

Spoor van de Maand

Deze maand kijken we voor het Spoor van de Maand naar Zoelen! Hier bevindt zich de buitenplaats Djoerang, oorspronkelijk gebouwd in 1823 als Nieuwe-Wadestein. Deze buitenplaats komt omstreeks 1850 in bezit van Catharinus Johannes Hasselman (1818-1875), die net met zijn gezin is teruggekeerd uit Nederlands-Indië. Hij noemt het huis naar zijn vorige woonplaats op het eiland Java, waar de Gelderse ondernemer enkele nopal-plantages bezit. Emma Hooghwinkel dook in de familiegeschiedenis van de familie Hasselman en schreef er een interessant Spoor over.

Ik wil het Spoor over de familie Hasselman & Huize Djoerang lezen
Djoerang: een Gelderse onderneming op Java
Aan het werk in Gelderland: op kantoor Aan het werk in Gelderland: op kantoor

De Maand van de Geschiedenis op CollectieGelderland

Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2021 is ‘Aan het werk’. Op CollectieGelderland vinden we een flink aantal foto's van hét centrale punt van het twintigste-eeuwse werkende leven: kantoor. Wat op de foto’s nog ontbreekt, kan er bij worden gedacht: De geluiden van de slagen van de typmachines, de kroontjespennen op papier, de draaischijven van de telefoons. De geuren van inkt, typ-ex en sigarettenrook. Het piepen van het wagentje waarmee de koffie wordt rondgebracht. (Foto: Regionaal Archief Zutphen, CC BY SA)

Bekijk de foto's op CollectieGelderland!
Veel (kinder)activiteiten

Herfstvakantie in de Gelderse musea

In de herfstvakantie bieden de Gelderse musea natuurlijk weer veel (kinder)activiteiten aan. Zoals bij Museum Elburg, waar dinsdag tot en met vrijdagmiddag een dier centraal staat bij de kinderactiviteit. Maak tijdens deze knutselmiddagen je eigen eierdoosdier of een gouden bijenwaskaars - en nog veel meer!

Ja, ik heb zin in een uitje!
Veel (kinder)activiteiten
De Gelderse kunstgeschiedenis in vijftig sleutelwerken De Gelderse kunstgeschiedenis in vijftig sleutelwerken

Bewonder - en beslis mee!

Erfgoed Gelderland is in opdracht van provincie Gelderland het afgelopen jaar op zoek gegaan naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis door de eeuwen heen, van de middeleeuwen tot nu: de sleutelwerken. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook toegepaste kunst zoals textiel of glaswerk konden een Gelders sleutelwerk worden. Zo kwam een bijzondere selectie tot stand van 49 sleutelwerken. En het leuke is: het 50ste sleutelwerk moet nog gekozen worden en dat mag het publiek doen! Hoe? Klik op onderstaande link.

Ontdek de 49 sleutelwerken en breng het 50ste in!
Unieke perspectieven op erfgoed

Programma Erfgoedfestival

Tien kunstenaars, geïnspireerd door tien erfgoedlocaties. Het Erfgoedfestival startte op 3 oktober met een middag vol optredens in de Vereeniging in Nijmegen. De hele maand oktober zijn er nog optredens op locatie. Ontmoet Katinka Polderman en Sophie Reinders bij de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz. Bestel snel kaarten voor het unieke concert van Remy van Kesteren in Beneden-Leeuwen. Of geniet online van de mooie video's die verschijnen!

Ik wil graag het programma bekijken!
Unieke perspectieven op erfgoed
Huis Crayestein in Tricht Huis Crayestein in Tricht

Nieuw kasteelverhaal

Op de vruchtbare gronden langs de Linge liggen in de middeleeuwen veel kastelen en adellijke huizen. Onze vrijwilliger Ben Boersema beschrijft de geschiedenis van huis Crayenstein te Tricht. Hiervan is vanaf de negentiende eeuw alleen een poortgebouw uit 1600 overgebleven. Benieuwd? Lees de (bewoners)geschiedenis nu op mijnGelderland!

Ja, ik wil dit kasteelverhaal lezen!
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter