Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 98, september 2021
Reserveer je kaartje

Opening Erfgoedfestival op 3 oktober

Tien kunstenaars, geïnspireerd door tien Gelderse erfgoedlocaties. Dat is het Erfgoedfestival 2021. Helemaal in het teken van ‘Aan het werk’. Op 3 oktober is de opening van het Erfgoedfestival in De Vereeniging in Nijmegen. De artiesten laten dan voor het eerst zien wat een residentie bij een erfgoedlocatie ze gebracht heeft.

Ik wil daar graag bij zijn!
Reserveer je kaartje
Surinaams erfgoed op Middachten Surinaams erfgoed op Middachten

Spoor van de Maand

Ook deze maand is er een nieuw (vierdelig!) verhaal in de reeks 'sporen van slavernijverleden in Gelderland'! Deze maand lees je over bijzonder Surinaams erfgoed op Kasteel Middachten: drie aquarellen die een beeld schetsen van Suriname begin negentiende eeuw. Het zijn schilderijen van de Duitse schilderes Louise van Panhuys (1763-1844). Wat zien we op de aquarellen van Middachten? Welke verhalen zitten erin besloten? Wie was Louise van Panhuys en wat is haar relatie met Suriname? Hoe zijn de aquarellen op Middachten terecht gekomen? Ofwel, wat heeft Middachten te maken met Suriname? Lees het op mijnGelderland!

Lees de sporen over Surinaams erfgoed op Middachten hier!
Operatie Market Garden

Oorlogsverhalen op mijnGelderland

Operatie Market Garden werd op 17 september 1944 begonnen met het bombardement op Ede. Een deel van de bommen van dit geallieerde bombardement kwam terecht op woonwijken en veroorzaakten 69 burgerslachtoffers in Ede. Hoe ging Operatie Market Garden verder, en wat waren de gevolgen in Gelderland en voor Gelderse burgers? Lees het in de diverse verhalen op mijnGelderland over Market Garden!

Kom meer te weten over Operatie Market Garden!
Operatie Market Garden
Matinee op 17 oktober Matinee op 17 oktober

Erfgoedfestivaltip: Remy van Kesteren in Beneden-Leeuwen

In augustus deed Remy van Kesteren (harpist) in Museum Tweestromenland inspiratie op en componeerde een muziekstuk waarin het mooie en het dreigende van de rivieren van het land van Maas en Waal te horen zullen zijn. Het museum organiseert daarom op 17 oktober (start 15.30 u) een concert met Remy van Kesteren waarin o.a. dit nummer te horen is. In het voorprogramma staat Gery Vermeulen & Friends.

Bestel nu kaarten voor 17 oktober in Beneden-Leeuwen
Erfgoedplatform Heumen publiceert collectie op CollectieGelderland

CollectieGelderland blijft groeien!

Het Erfgoedplatform Heumen is een van de nieuwste deelnemers aan CollectieGelderland. Een greep uit de collectie is inmiddels online te vinden. Fraaie (lucht)foto’s tonen natuur, historische bebouwing en kunst in Overasselt: van de eind achttiende-eeuwse woonboerderij De Waaij tot het deels terug in natuur gebrachte Landgoed de Zomp! Een eerste stap op weg naar meer online zichtbaarheid van de geschiedenis van gemeente Heumen. (foto Erfgoedplatform Heumen, copyright Stijn van Dijk)

Bekijk de online collectie van Erfgoedplatform Heumen hier!
Erfgoedplatform Heumen publiceert collectie op CollectieGelderland
De Neder-Germaanse Limes De Neder-Germaanse Limes

Nieuw werelderfgoed in Gelderland!

Op 27 juli 2021 is de Neder-Germaanse Limes, het grootste archeologisch monument in Nederland, door Unesco toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst! Reden voor een Gelders feestje, want de Limes loopt ook door Gelderland. Op mijnGelderland staat een verhalenbundeling over de Limes. Hierin lees je over het Romeinse verleden van Gelderland, de impact die de Limes had in het verleden en wat er in het heden nog van te zien is!

Lees de verhalen over de Limes in Gelderland!
Toekomstperspectief van het gebied

Verhaal tussen Maas en Waal

Het Verhaal tussen Maas en Waal, de canon van de regio, gaat niet alleen over de geschiedenis, maar ook over de toekomst! In het laatste canonvenster schetst William van den Akker een toekomstperspectief: zo lang de rivieren stromen, blijven de inwoners stoeien met water en land. En met elkaar! De Slinger van Maas en Waal gaat nog steeds omhoog. Dat blijft vooral zo als we de landschaps- en cultuurhistorie gebruiken als inspirator voor nieuwe kansen.

Lees het canonvenster op Verhaal tussen Maas en Waal!
Toekomstperspectief van het gebied
Spinoff Erfgoedfestival in Harderwijk en Dat Bolwerck Spinoff Erfgoedfestival in Harderwijk en Dat Bolwerck

Go Short Gelderland Erfgoedtour

Vrijdag 17 september komt de Go Short Gelderland Erfgoedtour in Harderwijk bij het Bottermuseum. Vrijdag 24 september is de erfgoedfestivallocatie Zutphen weer aan de beurt. Bestel nu alvast kaarten voor deze filmvoorstelling op unieke erfgoedlocaties.

Kaarten voor Zutphen bestel je hier
Speciaal voor abonnees nieuwsbrief mijnGelderland

Kortingsactie Historisch Nieuwsblad

Erfgoed Gelderland werkt voor het Erfgoedfestival samen met Historisch Nieuwsblad. Dit is hét geschiedenistijdschrift van Nederland. Met fascinerende verhalen, geschreven door toonaangevende historici. De leukste manier om te leren van het verleden en daardoor de wereld van nu beter te begrijpen. Dat maakt Historisch Nieuwsblad altijd verrassend actueel. Ook dankzij de boekbesprekingen, voorpublicaties en interviews met belangrijke historici hoeft u niets te missen op geschiedenisgebied. Profiteer nu van korting op een halfjaar- of jaarabonnement.

Daar maak ik gebruik van!
Speciaal voor abonnees nieuwsbrief mijnGelderland
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter