Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 96, juli 2021
3D-replica's vertellen het Verhaal van Gelderland

Schatkamers van Gelderland gelanceerd

Op 24 juni lanceerde Erfgoed Gelderland de online 3D-collectie van het project ‘Schatkamers van Gelderland’. Dit project brengt zeventig historische objecten uit verschillende museumcollecties verspreid over Gelderland virtueel samen op collectiegelderland.nl. Schatkamers vertelt op innovatieve wijze de overkoepelende geschiedenis van Gelderland en brengt historische objecten virtueel samen in één verhaal. 34 Gelderse erfgoedorganisaties werkten samen aan dit project.

Op Collectie Gelderland bekijk je alle 3D-replica's van dichtbij!
3D-replica's vertellen het Verhaal van Gelderland
Doe-tip Doe-tip

Verhaal van Gelderland-Quiz

Deze maand gaat de Verhaal van Gelderland-Quiz over de Gelderse geschiedenis in de negentiende eeuw. Weet jij bijvoorbeeld welke koning vaak op Paleis Het Loo verbleef? Test je kennis in vijftien vragen via Kahoot!

Speel de quiz via Kahoot!
17 juli: Gelredag bij Voerman Stadsmuseum Hattem

Zomer vol Gelredagen

Dat wil je niet missen! In de zomervakantie organiseert Omroep Gelderland samen met Erfgoed Gelderland en enkele musea op zaterdagen een Gelredag. Een dag vol activiteiten in een Gelders museum! Verspreid over heel Gelderland zijn op opeenvolgende zaterdagen zeven musea gratis open. Ze organiseren dan ook nog veel extra activiteiten. Ga op 17 juli naar Hattem, leer meer over de knipmuts van Museum Lunteren op 24 juli en bezoek de Romeinse tempelresten in Elst op 31 juli. Op 7 augustus kun je naar Museum STAAL in Almen, op 14 augustus vieren we de Gelredag in het Flipje en Streekmuseum Tiel, 21 augustus staat de nieuwe tentoonstelling van Kasteel Huis Bergh centraal en op 28 augustus sluiten we de zomertour af bij Slot Loevestein.

Ik wil graag een Gelredag bezoeken!
17 juli: Gelredag bij Voerman Stadsmuseum Hattem
Huis Swanepol bij Zevenaar Huis Swanepol bij Zevenaar

Kasteelverhalen in Gelderland

Vrijwilliger Ben Boersema werkt al jaren aan het beschrijven van de geschiedenis van Gelderse kastelen op mijnGelderland. Recent heeft hij Zevenaar en omgeving 'afgesloten' met een verhaal over Huis Swanepol. Dit 'Huis' met een bewogen, eeuwenlange geschiedenis, werd na de Tweede Wereldoorlog afgebroken zodat de Turmac Tobacco-fabriek uit kon breiden. Op de foto (van de RCE) hiernaast zien we Huis Swanepol net voor de sloop.

Lees het verhaal over de geschiedenis van Huis Swanepol!
Lees het archeologische verhaal uit jouw omgeving

De Gelderse Archeologische Kroniek 2020 is af!

De Gelderse Archeologische Kroniek bestaat dit jaar uit meer dan tien interessante archeologische verhalen over nieuwe vondsten en opgravingen. Er werd onder meer onderzoek gedaan naar grafheuvels in Elst. In Zutphen vonden archeologen bijzondere spullen uit de Viking-tijd, waaronder een 'Viking-naald'. Ook over nieuwe ontwikkelingen in Doetinchem, Twello, Brummen, Nijmegen en Arnhem is gepubliceerd in deze Kroniek!

Lees de verhalen uit de Gelderse Archeologische Kroniek hier!
Lees het archeologische verhaal uit jouw omgeving
Tuinen van Middachten Tuinen van Middachten

Lezingen over de 'Buytensaelen van Middachten'

Op 1, 15, 22 en 29 augustus geven specialisten lezingen over vierhonderd jaar tuingeschiedenis. De geschiedenis die nog altijd zichtbaar is in de tuinen van Middachten, ‘de Buytensaelen’ van het kasteel. Na afloop is het mogelijk de tuinen te bezoeken. Meld je snel aan en beleef de Buytensaelen op een unieke manier.

Meer informatie over aanmelden vind je hier
Nieuw verhaal

Wederopbouwijk Jerusalem: van wederopbouw naar wederafbouw

Vrijwilliger Olga Spekman schreef in het kader van de Open Monumentendagen (11 en 12 september, thema 'Mijn Monument, Jouw Monument') een verhaal over de wederopbouwwijk Jerusalem in Nijmegen. Het is een wijk met overwegend kleine, goedkope huurwoningen, die past binnen het algemene plaatje van de wederopbouw in Nederland. In 2020 is besloten om 220 woningen van de wijk Jerusalem te slopen.

Lees het verhaal over deze wederopbouwwijk hier!
Nieuw verhaal
Van Doesburg in Doesburg Van Doesburg in Doesburg

Tentoonstelling De Stijl in Lalique Museum

In het Lalique Museum Nederland is nu de tentoonstelling 'De Stijl: Theo van Doesburg & tijdgenoten’ te zien. In deze verrassende tentoonstelling wordt de invloed van kunstbeweging De Stijl op binnen- en buitenlandse kunstenaars en stromingen getoond. In de tentoonstelling zijn bekende kunstenaars vertegenwoordigd, zoals Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. Talloze werken zijn nog niet eerder aan het publiek getoond, mogelijk gemaakt dankzij meerdere particuliere bruikleengevers.

Deze tentoonstelling wil ik niet missen!
De 'Olympische' collectie van NOC*NSF

Kijk eens rond op CollectieGelderland!

Op 23 juli a.s. is de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio, Japan. Wist je dat het Nederlands olympisch erfgoed digitaal goed ontsloten is door NOC*NSF? Recent is een deel van de collectie ook beschikbaar gemaakt via het Europa-brede platform Europeana. De collectie omvat behalve unieke stukken zoals de judo-jas van Anton Geesink, ook veel mooie persfoto's. Hiernaast zien we bijvoorbeeld een hoogspringer op de Olympische Spelen in Nederland (Amsterdam) in 1928 aan het werk.

Bekijk de 'Olympische' collectie van NOC*NSF op CollectieGelderland!
De 'Olympische' collectie van NOC*NSF
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter