Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 112, november 2022
Vier prachtig geïllustreerde boeken over de geschiedenis van Gelderland

Boekpublicatie Verhaal van Gelderland

Voor het eerst is de Gelderse geschiedenis beschreven in een compleet overzichtswerk: op 10 november verscheen het Verhaal van Gelderland! De nieuwe vierdelige boekenreeks werd gepresenteerd in het Huis der Provincie. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse Geschiedenis en hoofdredacteur, reikte het eerste exemplaar uit aan Commissaris van de Koning John Berends. De vier boeken vormen samen een compleet en rijk geïllustreerd overzicht van de geschiedenis van Gelderland.

Deze boeken ga ik zeker lezen!
Vier prachtig geïllustreerde boeken over de geschiedenis van Gelderland
Twee kinderen uit Guyana te Gorssel Twee kinderen uit Guyana te Gorssel

Spoor van de Maand

De familie Kleijn liet Huis Dordt in Gorssel bouwen na terugkeer uit Guyana in 1831. Laurens Kleijn ontving na afschaffing van de slavernij aldaar ruim 770 Engelse ponden als compensatie voor de veertien personen die hij tot zijn bezit had gerekend. Hij had gewerkt als administrateur op plantage Groeneveld en had daar met Charlotte Constantia Brandes drie kinderen gekregen. De moeder van Charlotte was een vrouw van kleur. Laurens Kleijn vertrok uit Guyana zonder zijn vrouw en kinderen. Later kwamen de twee oudste kinderen uit Guyana naar Nederland, maar zonder hun moeder. Wie waren zij?

Breng me naar het Spoor van de Maand!
Genomineerd voor de Museumprijs 2022

Stem op Stadsmuseum Harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk (en daarmee ook het Marius van Dokkum Museum) zit in de finale van de VriendenLoterij Museumprijs 2022! Uit de shortlist van acht genomineerde musea heeft een vakjury drie finalisten gekozen. Het thema van de VriendenLoterij Museumprijs is dit jaar: ‘Beste buur’. En laat dat thema juist het Stadsmuseum op het lijf geschreven zijn. Nu is het aan het publiek om te bepalen welk museum de prijs van maar liefst 100.000 euro wint. Stemmen kan t/m 27 november. Stem jij ook op dit Gelderse museum?

Stem op Stadsmuseum Harderwijk!
Genomineerd voor de Museumprijs 2022
Duik in het lokale verhaal! Duik in het lokale verhaal!

Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés

In 2022 en 2023 worden op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés georganiseerd. Voor de Geschiedeniscafés zijn we te gast bij acht verschillende historische verenigingen. Tijdens deze avonden kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het verhaal van Gelderland. Op 25 november zijn we te gast bij de Oudheidkundige Vereniging Groenlo en op 9 december duiken we in Ede in de geschiedenis van de Gelderse vallei. Dat wil je niet missen!

Ik kom naar de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés!
Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen

Tentoonstelling 'Wijvenwereld'

De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas. Klopt dit beeld wel? In samenwerking met Het Gebroeders Van Lymborch Huis presenteert Museum Kasteel Wijchen de tentoonstelling ‘Wijvenwereld'. De tentoonstelling geeft een vernieuwd beeld over de positie van de vrouw in de 15de eeuw, zowel arm als rijk met als topstuk, gedurende zeven weken, het Van Bronckhorst-Batenburg Getijdenboek. Het boek, in particulier bezit, is slechts 1 keer eerder tentoongesteld.

Ik ga deze tentoonstelling graag bekijken!
Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen
Nieuw verhaal: Hooibergen in Gelderland Nieuw verhaal: Hooibergen in Gelderland

Te hooi en te gras

De laatste tien jaar is er weer belangstelling gekomen voor de hooiberg. Veel worden gerestaureerd of opnieuw gebouwd bij ‘monumentale’ boerderijen. Gelderland de provincie met de meeste variatie aan hooibergstijlen. Een leuk tijdverdrijf om al fietsend door het Gelderse platteland op verkenning te gaan. Vrijwilliger Olga Spekman nam de proef op de som en neemt je in dit nieuwe verhaal langs de vele historische hooibergen die Gelderland rijk is.

Ik wil meer weten over deze hooibergen!
Speciale rondleidingen op winteravonden

Sfeervolle winterdagen op Huis Verwolde

Huis Verwolde gaat dit jaar voor het eerst open voor speciale rondleidingen in de namiddag en avond. Kom van het sfeervol verlichte huis genieten in november en december. Op enkele zondagen ervaar je van een ‘Grand Tour’. Tijdens deze rondleiding zie je ook vertrekken die normaal gesloten blijven voor publiek. Op de donderdagavonden kun je terecht voor een rondleiding door het huis waarbij je het onderhuis, de beletage en de eerste verdieping ziet in avondsferen. Op deze donkere avonden worden bezoekers opgewacht bij de poort en onder begeleiding van lantaarnlicht naar het onderhuis gebracht.

Ik wil Huis Verwolde bezoeken!
Speciale rondleidingen op winteravonden
Op pad door de Gelderse geschiedenis Op pad door de Gelderse geschiedenis

Nieuw seizoen 'Ridders van Gelre'

Op maandag 7 november is een nieuw seizoen Ridders van Gelre op TV Gelderland gestart, waarin een grote wens van de Ridders uitkomt: ze richten een Gelders Museum op! Of in ieder geval een plek waar iedereen het Verhaal van Gelderland kan beleven. Een tentoonstelling met de mooiste objecten uit de Gelderse geschiedenis. Maar waar moet die komen? En welke stukken horen in een Gelders Museum? De Ridders van Gelre gaan daarom iedere maandag op zoek naar de grootste schatten van Gelderland. Kijk iedere week om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering.

Ik wil de nieuwe serie bekijken!
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter