Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 111, oktober 2022
Vierdelige boekenserie over de geschiedenis van Gelderland

Boekpublicatie Verhaal van Gelderland

Op 10 november 2022 verschijnt Verhaal van Gelderland, de rijke geschiedenis van Gelderland – van de vroegste tijden tot nu – in een compleet en prachtig geïllustreerd overzicht. In vier boeken behandelt het Verhaal van Gelderland alle belangrijke thema’s uit het Gelderse verleden. Van de mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem. Deze nieuwe geschiedenis is nu al te bestellen!

Ik ga deze boeken zeker lezen!
Vierdelige boekenserie over de geschiedenis van Gelderland
Johanna en Alina Klein op Neerbosch Johanna en Alina Klein op Neerbosch

Spoor van de Maand

Twee kinderen komen in 1891 vanuit Congo in Weesinrichting Neerbosch terecht: Johanna Klein (1880-1944) en Alina Klein (1883-1894). Of zij wezen waren, is de vraag: van hun Congolese moeder kennen we niet eens de naam. Zij kwamen richting Nijmegen na het overlijden van hun vader Gerhardus Jelles Klein. Maar hoe is besloten dat de meisjes van elf en acht jaar naar Nederland zouden gaan? Wist hun moeder daarvan? En hoe verging het Johanna en Alina in de Weesinrichting? Lees er meer over in dit tweedelige Spoor van de Maand!

Breng me naar het Spoor van de Maand!
De grond onder onze voeten

Gelderse Landdag 2022

Op woensdag 16 november 2022 is de derde editie van de Gelderse Landdag, dé ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de Gelderse historie. Dit jaar richten we ons op de grond onder onze voeten. Het programma biedt voor ieder wat wils; leer in paneldiscussies over o.a. landschapstransitie en ruilverkaveling, kom meer te weten over het onlangs bekroonde citizen science project Erfgoed Gezocht, woon lezingen bij van Verhaal van Gelderland-auteurs, bekijk landschap door de ogen van de kunstschilder en ontdek schatten uit het landschap in 3D. De Gelderse Landdag vindt plaats in Theater Junushoff in Wageningen.

Ik wil meer weten over de Gelderse Landdag!
De grond onder onze voeten
Expositie in het Nationaal Onderduikmuseum Expositie in het Nationaal Onderduikmuseum

1572 en de kracht van Gertrud

Gertrud von Myllendonck krijgt na de dood van haar man de leiding over de Heerlijkheid Bredevoort. Ze zoekt de balans tussen de strijdende groepen en blijft daarin staande als poldervrouw ‘avant la lettre’. Zij doet alle moeite bij vriend en vijand een neutrale positie tot stand te brengen, ondanks de harde tijd en het wapengeweld. Het Nationaal Onderduikmuseum sluit met de expositie aan bij het landelijke thema '1572: de geboorte van Nederland’. Het museum wil de verbinding leggen met vandaag, door het persoonlijke verhaal van Gertrud te vertellen en in de context van de tijd te plaatsen. De expositie is vanaf 16 oktober te bezoeken!

Ik wil deze tentoonstelling bekijken!
Duik in het lokale verhaal!

Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés

In 2022 en 2023 worden op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés georganiseerd. Voor de Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés zijn we te gast bij acht verschillende historische verenigingen, verspreid over Gelderland van de Betuwe tot de Achterhoek. Tijdens deze acht avonden kijken we naar de impact van de lokale en regionale geschiedenis op het verhaal van Gelderland. Op 18 november trappen we af met het eerste Geschiedeniscafé in Geldermalsen!

Ik wil deze Geschiedeniscafés graag bezoeken!
Duik in het lokale verhaal!
Terug van weggeweest op CollectieGelderland Terug van weggeweest op CollectieGelderland

Afbeeldingen Gelderse monumenten

De Gelderse collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is na een tijdelijke afwezigheid weer terug op CollectieGelderland. Met meer dan 57.000 afbeeldingen van Gelderse monumenten en andere erfgoedlocaties levert de RCE een grote bijdrage aan de collectie. We vinden bijvoorbeeld deze fraaie afbeelding van Huis Batenwijk in Maurik, de plek waar het artsengeslacht Van Batenburg in de negentiende eeuw generaties lang praktijk heeft gehouden.

Bekijk de collectie van de RCE op CollectieGelderland!
Wat een ramp!

Verhaal over watersnood in 1855

In oktober viert historisch minnend Nederland de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het thema Wat een ramp! Op mijnGelderland vind je verschillende verhalen over rampen in Gelderland. Uiteraard over oorlogen en rampjaren, maar ook de watersnoodrampen springen eruit. Lees bijvoorbeeld dit verhaal uit de Special Verbeelding van de Waal over de watersnood in 1855 bij Dreumel.

Ik lees dit graag in de Maand van de Geschiedenis
Wat een ramp!
Veel (kinder)activiteiten Veel (kinder)activiteiten

Herfstvakantie in Gelderland

De herfstvakantie is een prima moment om eropuit te trekken. Veel Gelderse musea en kastelen organiseren extra activiteiten. Ga naar het riddertoernooi bij Slot Loevestein of ga uilenballen pluizen in De Bastei. In Arnhem dompel je je onder in het Sprookjesfestival. Veel van deze extra activiteiten vind je bij de actuele berichten van mijnGelderland.

Ik ga een uitje plannen in de herfstvakantie!
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter