Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 109, augustus 2022
Verhaal van Gelderland kwam tot leven bij Kasteel Cannenburch

Succesvol Finaleweekend van de Zomertoer

In het weekend van 13 en 14 augustus was kasteel Cannenburch bij Vaassen het decor voor een bonte verzameling van historische figuren, artiesten en kunstenaars. Samen vertelden zij de volledige geschiedenis van Gelderland tijdens de finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Bekijk zeker de aftermovie, die de prachtige beelden laat zien die het historisch festival opleverde.

Ik wil graag de aftermovie bekijken!
Verhaal van Gelderland kwam tot leven bij Kasteel Cannenburch
50 nieuwe vensters bij het 50-jarig jubileum van Ermelo 50 nieuwe vensters bij het 50-jarig jubileum van Ermelo

De Canon van Ermelo is vernieuwd!

In 1972 werd de gemeente Ermelo zelfstandig. Dit jaar wordt het 50-jarig jubileum gevierd. Een mooi moment voor een herziene canon! De Oudheidkundige Vereniging Ermelo, Museum Het Pakhuis en de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo herschreven de canon en voegden er veel nieuwe vensters aan toe. In de nieuwe canon lees je onder meer over de bekende natuurkundige en pedagoog Philip Abraham Kohnstamm, die jarenlang in Ermelo woonde en werkte. Nog nooit stond het Ermelose 'Weitje bij de Muziektent' zo vol met zwarte dienstauto’s van de politici en wetenschappers als tijdens Kohnstamms uitvaart in 1951.

Ik wil verder lezen in de Canon van Ermelo!
Ontdek het oneindig rijke spectrum van ruim een eeuw Nederlands realisme!

Museum MORE op CollectieGelderland

Vanaf nu duik je op CollectieGelderland ook in de collectie van Museum MORE & Kasteel Ruurlo. Denk aan topstukken van schilders Jan Mankes (van wie hier een zelfportret is afgebeeld), Raoul Hynckes en Wim Schumacher tot hedendaags toonaangevend werk van Marlene Dumas, Philip Akkerman en Lara de Moor. Meer dan 130 kunstwerken staan inmiddels online. En dat worden er alleen nog maar méér. In het Nederlands – en op de website van het museum ook in het Engels – is te lezen wie de kunstenaar is en wat er zo bijzonder is aan het werk.

Ik wil de collectie van Museum MORE bekijken!
Ontdek het oneindig rijke spectrum van ruim een eeuw Nederlands realisme!
Mabba uit Angola, alias Christiaan Lespau Mabba uit Angola, alias Christiaan Lespau

Spoor van de Maand

In De Oude Jan in Velp deed op 21 april 1812 Mabba uit Angola belijdenis. Bij zijn doop, vijf dagen later in dezelfde Nederduits-gereformeerde kerk, nam hij de naam Christiaan Lespau aan. Daarna vertrok hij naar Arnhem, hij werkte er als bediende, werd ”oppasser” in Den Haag en was tussendoor in Rheden “herenknegt” en ”koopman”. In het nieuwe tweedelige Spoor van de Maand gaat Ineke Mok op onderzoek uit. Wat weten we over de achtergrond van Mabba en zijn leven in Velp en Rheden? Of in Arnhem?

Breng me naar het Spoor van de Maand!
Beleef Romeins Nijmegen!

Eerste editie van het Limes Festival

Zeven dagen lang staat het Valkhof in het teken van de rijke Romeinse geschiedenis in Nijmegen. De vorig jaar tot UNESCO Werelderfgoedlijst uitgeroepen Limes staat centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. Van 21 t/m 28 augustus bieden Museum Het Valkhof, de Radboud Universiteit en de Gemeente Nijmegen een uitgebreid programma van mini-colleges, workshops en historische wandelingen over de Romeinen. En in het Valkhofpark ontmoet je ze op 27 en 28 augustus in levenden lijve!

Dit festival ga ik zeker bezoeken!
Beleef Romeins Nijmegen!
Grafheuvels, spinnen en kaarden in Eibergen Grafheuvels, spinnen en kaarden in Eibergen

Vernieuwde afdeling prehistorie Museum de Scheper

Vanaf juli is de vernieuwde afdeling prehistorie te bezoeken in Museum de Scheper in Eibergen. Daar is tot en met 26 november de expositie te zien over prehistorische grafheuvels en urnenvelden rondom Eibergen. Komt u op zaterdagmiddag 3 september, 24 september, 22 oktober of 12 november? Dan kunt u ook nog meedoen met de workshop spinnen, kaarden en weven. Reden genoeg om naar Eibergen te gaan!

Ik kom kijken in Museum de Scheper!
Meer dan 500 activiteiten

Open Monumentendag in Gelderland

Selecteer je Gelderland op de website van de Open Monumentendag 2022, dan vind je maar liefst 544 resultaten. Bezoek bijvoorbeeld Huis Landfort te Megchelen na de lange restauratie. Of dompel je onder in de Nijmeegse geschiedenis waar maar liefst 51 monumenten meedoen aan 'De Dag'.

Waar ga jij heen?
Meer dan 500 activiteiten
Symposium door Vrienden Museum Kasteel Wijchen Symposium door Vrienden Museum Kasteel Wijchen

De ontwikkeling van kastelen in Nederland, 1000-1500

Noteer alvast in de agenda: Op 20 november organiseren de Vrienden van Museum Kasteel Wijchen een symposium in Kasteel Wijchen. Diana Spiekhout, conservator bij het Fries Museum, schetst een geheel nieuw beeld van de kastelen in de Lage Landen. Spreker Taco Hermans gaat in op de bouw en ontwikkeling van middeleeuwse woontorens.

Dit symposium wil ik bezoeken!
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter