Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 108, juli 2022
Maak er een historische zomer van!

Beleef de Verhaal van Gelderland Zomertoer

Inmiddels hebben wel al vier succesvolle zomertoerdagen achter de rug, maar er komen er nog meer! Aanstaande zaterdag duiken we in Arnhem in de late middeleeuwen, waar je het Duivelshuis en de grafkelders van de Eusebius kunt bezoeken. Op 23 juli bereiden we ons voor op de Slag om Grolle tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Groenlo. 30 juli staat stoomgemaal De Tuut in Appeltern onder stoom. Kom kijken hoe de machines in de negentiende eeuw op volle toeren draaiden! Op 6 augustus ontmoeten we de schoenmakers, schilders, boekbinders en leerlooiers uit de twintigste eeuw bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Ben jij erbij?

Ik ga zeker naar de Verhaal van Gelderland Zomertoer!
Maak er een historische zomer van!
Duik in de geschiedenis van de beroemde wandelmars Duik in de geschiedenis van de beroemde wandelmars

De Nijmeegse Vierdaagse op CollectieGelderland

Van 19 t/m 22 juli lopen tienduizenden wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse. Dagelijks overbruggen ze afstanden van 30, 40 of 50 km. De Vierdaagse wordt al weer voor de 104e keer gehouden. Die lange geschiedenis is goed zichtbaar op CollectieGelderland! Op deze foto is een burgergroep te zien tijdens de vijftiende Vierdaagse in 1925. Naast de vele foto's van wandelaars vind je in de collectie ook herinneringsmedailles en souvenirs. Ook van de Vierdaagsefeesten is veel materiaal te vinden.

Bekijk meer van de Vierdaagse op CollectieGelderland!
Gelderse geschiedenis komt tot leven!

Verhaal van Gelderland Finaleweekend

Op 13 en 14 augustus komt de Gelderse geschiedenis tot leven rondom Kasteel Cannenburch in Vaassen. Ontmoet Romeinen, middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en Harderwijker vissers. Bezoek verschillende optredens in de kasteeltuinen, onder andere van Farida Nabibaks en Clean Pete & Anne Soldaat. Volg workshops en luister naar de verhalen over bijzondere periodes uit de geschiedenis van Gelderland. Het weekend is geheel gratis te bezoeken. Voor iedere geschiedenisliefhebber, groot of klein, is er wat te beleven!

Dit festival wil ik meemaken!
Gelderse geschiedenis komt tot leven!
Zomervakantie bij de Gelderse erfgoedinstellingen Zomervakantie bij de Gelderse erfgoedinstellingen

Een zomer vol activiteiten

In de zomervakantie zijn er bij veel erfgoedorganisaties talloze bijzondere activiteiten te doen. Voor jong en oud is er van alles te beleven in Gelderland. Zo bezoek je bij Huis Verwolde op 17 juli een Montmartremarkt, voor liefhebbers van brocante en Franse chansons. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek organiseert familiedagen en fieldtrips in een authentieke Willys MB uit WO2. Bezoek in het Bakkerijmuseum in Hattem de nieuwe poffertjessalon en ontmoet in Kasteel Ammersoyen ridders en jonkvrouwen tijdens de middeleeuwse ontmoetingen. En er is nog veel meer!

Ik wil weten wat er bij mij in de buurt te doen is!
Lees het archeologische verhaal uit jouw omgeving

De Gelderse Archeologische Kroniek 2021 is af!

De Gelderse Archeologische Kroniek bestaat dit jaar uit meer dan tien interessante archeologische verhalen over nieuwe vondsten en opgravingen. Er werd onder meer onderzoek gedaan naar de ruïne in Brakel, de Eusebiuskerk in Arnhem en de IJsselkade in Zutphen. In Voorst vonden archeologen een bijzondere en mysterieuze middeleeuwse munt uit Oezbekistan. Ook over nieuwe ontwikkelingen in Geldermalsen, Ammerzoden, Apeldoorn, Eerbeek, Eefde en Epe lees je in deze Kroniek!

Ik wil de verhalen uit de Kroniek lezen!
Lees het archeologische verhaal uit jouw omgeving
Sporen van Gelders slavernijverleden in Zuidelijk-Afrika Sporen van Gelders slavernijverleden in Zuidelijk-Afrika

Spoor van de Maand

In 1651 krijgt de in Culemborg geboren Jan van Riebeeck opdracht van de bewindhebbers van de VOC om een verversingspost te vestigen aan de Kaap de Goede Hoop. Een opvallend aantal Gelderlanders speelt een prominente rol in de vroege Kaapse bezettingsperiode en bij de ontwikkeling van de koloniale economie in Zuid-Afrika, die gebaseerd was op slavernij. In een vijfdelig spoor volgen we deze Gelderlanders en de tot slaaf gemaakten die zij tot hun bezit rekenden.

Breng me naar het Spoor van de Maand!
Het werk van Jeanne Bieruma Oosting

De zomer van Jeanne in Museum STAAL

Museum STAAL organiseert samen met vier andere instellingen ‘De Zomer van Jeanne’, een serie tentoonstellingen over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Dichtbij Museum STAAL staat ‘Het Elger’, het buitenhuis van Oosting. Ze genoot daar van het rustige dorpsleven, de gemoedelijke sfeer en mentaliteit van het dorp en de streek. Bij Museum STAAL ligt het accent daarom op haar leven en werk in Almen. Typerend zijn de talloze werken met uitzicht vanuit haar raam op ‘Het Elger’. Ook in Museum Henriette Polak in Zutphen is een deel van 'De zomer van Jeanne' te zien.

Deze tentoonstelling ga ik zeker bekijken!
Het werk van Jeanne Bieruma Oosting
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter