Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 106, mei 2022
Maak er een historische zomer van!

Verhaal van Gelderland Zomertoer

Maak er een historische zomer van, beleef de complete Gelderse geschiedenis negen zaterdagen lang op negen locaties in Gelderland met de Verhaal van Gelderland Zomertoer! Vanaf 18 juni zijn er voor jong en oud allerlei historische activiteiten te bezoeken. Kom ook naar de spetterende Verhaal van Gelderland Finale op 13 en 14 augustus bij Kasteel Cannenburch. Zet u de Zomertoer-dagen in de agenda?

Ik wil meer weten over de Verhaal van Gelderland Zomertoer!
Maak er een historische zomer van!
In Museum Nijkerk én in de Canon van Nijkerk In Museum Nijkerk én in de Canon van Nijkerk

11 vrouwen uit de historie van Nijkerk

Over vrouwen van vroeger is vaak weinig bekend. Museum Nijkerk brengt daar verandering in! In een nieuwe tentoonstelling worden 11 vrouwen in de spotlights gezet. Zo krijgen we een gevarieerder beeld van de geschiedenis. Een van hen is Catharina de Boer (1901-1972), die een pension runde waar plaats was voor veertig gasten, waaronder veel gastarbeiders en vluchtelingen. Voor de Canon van Nijkerk, die momenteel herijkt wordt, is zij dan ook gekozen als ‘vensterportret’.

Deze tentoonstelling wil ik graag bekijken!
Spoor van de Maand

Damiaan Hugo Staring in zuidelijk Afrika

Het leven van de Gelderse zeeofficier Damiaan Hugo Staring is op verschillende manieren verbonden met slavernij in de tweede helft van de achttiende eeuw. Eerder verscheen op mijnGelderland.nl al het verhaal dat hij als tiener zelf korte tijd tot slaaf gemaakt werd. In zijn werkzame leven aan de Kaap de Goede Hoop in zuidelijk Afrika zijn later tientallen slaafgemaakten onder zijn verantwoordelijkheid op de scheepswerven en in de haven tewerkgesteld. Het Kaapse huishouden van Damiaan en zijn echtgenote telt daarnaast meerdere mensen in slavernij. Een interessant spoor van slavernijverleden in Gelderland.

Dit Spoor van de Maand wil ik graag lezen
Spoor van de Maand
Christelijke kunst in vele variaties Christelijke kunst in vele variaties

Hemelvaart op CollectieGelderland

Bijbelse voorstellingen vinden we overal terug in de kunst. Als we op CollectieGelderland zoeken naar 'Hemelvaart' komen we dan ook een breed scala aan objecten tegen: foto's van hemelvaartsmissen, houten uitsneden voor drukwerk, gedetailleerde gravures, handgeschilderde tegeltjes en zelfs een plaatje van de hemelvaart van Christus voor in de toverlantaarn!

Bekijk meer Hemelvaartskunst op CollectieGelderland!
Een ramp is van alle tijden

Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinksterdag, 6 juni, is wederom de Dag van het Kasteel. Dit jaar staat de dag in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672. Maar ook andere rampen komen aan bod. In de loop der eeuwen hebben kastelen en buitenplaatsen flink wat rampen doorstaan, waarover vele verhalen te vertellen zijn. Ga deze bijzondere dag op kasteelbezoek!

Ik wil weten welke kastelen ik kan bezoeken!
Een ramp is van alle tijden
Groot in zijn eenvoud Groot in zijn eenvoud

Heiligverklaring Titus Brandsma

Op 15 mei 2022 werd Titus Brandsma heilig verklaard door Paus Franciscus. Voor een heiligverklaring is een wonder nodig: het Vaticaan stelde vast dat een Amerikaanse priester genas van huidkanker door tot Brandsma te bidden. Pater Brandsma, priester en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, stierf zelf in 1942 in concentratiekamp Dachau, omdat hij zich verzet had tegen onrecht.

Ik wil meer over Titus Brandsma lezen!
Tip voor Hemelvaart

Kunst4daagse Bronckhorst

Vier dagen kunst, cultuur, gastvrijheid, kleinschaligheid en het prachtige landschap van Bronckhorst. De Kunst4daagse Bronckhorst is een uniek evenement door het grote aantal deelnemende kunstenaars en de grote variatie in aanbod van bereikbare en betaalbare kunst. De combinatie van een breed aanbod aan beeldende kunst - verspreid over dorpen, een stadje en het buitengebied – en de prachtige landschappelijke omgeving is een hele ervaring.

Ja, ik stap op de fiets in Bronckhorst en omgeving!
Tip voor Hemelvaart
Logo Volg mijnGelderland op:
Youtube Youtube Pinterest Facebook Twitter