Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 104, maart 2022
39 vensters over de geschiedenis van de provinciehoofdstad

De Canon van Arnhem is vernieuwd!

Na de herziening van de Canon van Nederland zijn enkele lokale canons ook opnieuw onder de loep genomen. Voor Arnhem heeft Jan de Vries de canonvensters herschreven, aangepast of aangevuld. In de nieuwe canon lees je onder meer over wederopbouwburgemeester Chris Matser, die de handen uit de mouwen wilde steken. De Arnhemmers zelf reageerden wat lauw, maar kwamen wel in actie toen Musis Sacrum gesloopt dreigde te worden voor de bouw van een verkeersplein.

Ik wil verder lezen in de Canon van Arnhem!
39 vensters over de geschiedenis van de provinciehoofdstad
Suriname en een koperslagerij uit Aalten Suriname en een koperslagerij uit Aalten

Spoor van de Maand

Koperslager Jacobus Hendricus van Herwaarden ging vanuit Aalten naar Suriname, waar hij ook als koperslager te boek stond. Volgens Van Herwaarden moest hij daar constant op de kleintjes letten, maar hij was wel in staat slaven te houden. Bij zijn overlijden laat Van Herwaarden per testament goederen na aan Evert, zoon van 'gewezen slavin Mariaantje'. In dit spoor lees je wie deze Evert was en wat zijn relatie met Van Herwaarden kan zijn geweest.

Breng me naar het Spoor van de Maand!
Het verhaal over Gelderse schuilkelders

Hoe de Koude Oorlog weer actueel werd

In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne is ook een mogelijke nucleaire dreiging aan bod gekomen. In het licht van die ontwikkelingen werd een ouder verhaal van vrijwilliger Olga Spekman over schuilkelders uit de Koude Oorlog weer zeer actueel. Ze schreef daarnaast ook over de vrijwilligersorganisatie 'Bescherming Bevolking', die voor de redding en opvang van slachtoffers na een luchtaanval moest zorgen. Veel bezoekers van mijnGelderland wisten deze verhalen onlangs al te vinden.

Ik wil weten waar de Gelderse schuilkelders waren!
Het verhaal over Gelderse schuilkelders
Audiotour door de stad bij de tv-uitzending van 30 maart Audiotour door de stad bij de tv-uitzending van 30 maart

Podwalk 'Het verhaal van Nederland' in Hattem

In aflevering 8 van het Verhaal van Nederland volgt Daan Schuurmans het spoor van de strijd tussen aanhangers van de laatste Oranje stadhouder en boze burgers die meer inspraak eisen: de patriotten. Wordt ons land een monarchie of een democratische republiek? Bij deze aflevering hoort een podwalk door Hattem, waar patriotten onder leiding van Herman Willem Daendels de macht grepen. In deze gps-gestuurde audiotour neemt Daan je op locatie mee op reis door de patriotse geschiedenis.

Ik wil deze wandeling gaan maken!
Veranderingen Nijmegen in beeld op CollectieGelderland

Grote uitbreiding van de fotocollectie van Ber van Haren

Ber van Haren was in de periode 1977-1994 actief als fotograaf voor de gemeente Nijmegen. Vooral in de jaren ’80 van de vorige eeuw legde hij veel veranderingen in de stad fotografisch vast, zoals de nieuwbouw in de benedenstad en de reconstructie van Plein 1944. Het Regionaal Archief Nijmegen plaatst de foto’s van zijn hand online. Inmiddels zijn er ruim 3200 op CollectieGelderland te vinden!

Ik wil de foto's van Ber van Haren bekijken!
Veranderingen Nijmegen in beeld op CollectieGelderland
Activiteiten in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Activiteiten in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

50x Jozef Israëls

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis bruist het van activiteiten rondom de tentoonstelling 50x Jozef Israëls. Tot 3 april zijn daar vijftig fotogravures van het meest bekende werk van de schilder tentoongesteld. Op donderdag 17 maart is er een lezing over Israëls. Zondag 20 maart worden verhalen verteld geïnspireerd op het werk van Jozef Israëls. Op zaterdagen zijn er workshops en vrijdag 25 maart is een taxatiemiddag.

Ik wil graag meer over Jozef Israëls weten
Audiotour Dag van het Kasteel

Rampen van Kasteel Brakel

Het thema van de Dag van het Kasteel (6 juni 2022) is dit jaar Een ramp is van alle tijden. Ook in de aanloop van de Dag van het Kasteel is dit thema te beleven. Bijvoorbeeld bij de speciaal ontwikkelde audiotour De Rampen van Kasteel Brakel. Net als veel andere kastelen was ook dit kasteel betrokken bij het Rampjaar 1672 en werd het slachtoffer van het geweld van de Franse troepen. Als je wandelt met de audiotour leer je meer over het dorp en het vroegere kasteel van Brakel, en over de rampzalige gebeurtenissen die dit kasteel meegemaakt heeft.

Deze historische wandeling wil ik graag maken!
Audiotour Dag van het Kasteel
Logo Volg mijnGelderland op: