Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland Gelderland
Nieuwsbrief editie 100, november 2021
De honderdste nieuwsbrief

Jubileum voor mijnGelderland!

Het team van mijnGelderland verstuurt vandaag alweer de honderdste nieuwsbrief! Sinds de eerste nieuwsbrief van juni 2013, is het aantal geïnteresseerden gestaag gegroeid. Inmiddels ontvangen meer dan vierduizend erfgoedliefhebbers en geïnteresseerden - waaronder u - maandelijks de gratis nieuwsbrief van mijnGelderland. Beleeft u plezier aan de nieuwsbrieven? Stuur ze dan vooral eens door aan andere mogelijk geïnteresseerden.

Lees hier de vele verhalen over de Gelderse geschiedenis!
De honderdste nieuwsbrief
Gecompenseerden uit Hummelo: Anna Maria Schas Gecompenseerden uit Hummelo: Anna Maria Schas

Spoor van de Maand

Anna Maria Schas (1800-1891), getrouwd met een Gelderse baron uit de Van Heeckeren familie, erft in 1820 3/21ste aandeel in de plantage Dijkveld. Door de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 ontvangt Anna Maria als eigenaar ƒ 11.914,29 (ongeveer € 127.000,-) als ‘tegemoetkoming’ voor het wegvallen van eigendom: de slaafgemaakten in haar bezit. Wat deed zij met dit geld? En hoe verliep haar leven verder?

Lees het Spoor van de Maand, van Myrthe Groot, hier!
Nieuw canonvenster in de canon van Groesbeek

Opvang van Molukkers in Groesbeek

Heemkunde Groesbeek is dit jaar bezig geweest met het 'herijken' van de canon van Groesbeek, volgens de lijnen van de landelijke canonherijking. Dit heeft geresulteerd in een aantal inhoudelijk herziene vensters, en één nieuw venster: over de opvang van Molukkers in Groesbeek, in woonoord De Horst. In 1952 trekken de Molukse families erin. De Horst telt eerst ruim honderd en in 1958 ruim honderdvijftig mensen.

Lees hier het nieuwe canonvenster!
Nieuw canonvenster in de canon van Groesbeek
Laatste kans! Laatste kans!

Gevangen in een paradijs in Voerman Stadsmuseum Hattem

Tot 30 november kunt u nog naar de tentoonstelling Gevangen in een paradijs in het Voerman Stadsmuseum Hattem. Deze tentoonstelling werpt een blik op het leven en werk van Jan Voerman senior en junior, met bijzondere stukken uit het familiearchief en veel nooit eerder geëxposeerd werk van Voerman junior. Jan Voerman senior bouwde in Hattem aan de IJssel zijn eigen paradijs. Voor Jan Voerman junior waren het huis en de tuin niet alleen maar een paradijs. Omdat Jan junior een zwakke gezondheid had, kreeg hij thuisonderwijs van zijn moeder en verschillende kindermeisjes en schilderlessen van zijn vader.

Ik ga snel mijn bezoek plannen!
Twintig jaar Gelderse topstukken

CollectieGelderland viert het twintigjarig bestaan!

Op 17 november 2001 werd IGEM.nl gelanceerd: een website waarop vijf Gelderse musea afbeeldingen van hun objecten toonden. Twintig jaar later gaat het om zo'n zeventig Gelderse erfgoedinstellingen die samen ruim een half miljoen objecten delen op CollectieGelderland.nl. Om te vieren dat er al twintig jaar Gelderse erfgoedcollecties online te vinden zijn, is een overzicht gemaakt van topstukken uit alle aangesloten collecties. Van archeologie tot moderne kunst, van museale objecten tot historische fotografie: het staat allemaal op CollectieGelderland.nl.

Bekijk de 'topstukken' van CollectieGelderland nu!
Twintig jaar Gelderse topstukken
Informatiebord Leur Informatiebord Leur

MijnGelderland op locatie

Vlakbij de kerk van Leur in de gemeente Wijchen staat een nieuw informatiebord. Donderdag 28 oktober werd het onthuld door wethouder Paul Loermans van de gemeente Wijchen en historicus Wim Kattenberg. Kattenberg verzorgde de verdiepende informatie op mijnGelderland die bezoekers van Leur nu via de QR-code op dit bord kunnen vinden.

Ik wil ook meer weten over de motteversterking in Leur
Nieuwe brede programmering

Transgender in Nederland in Vrijheidsmuseum

Van 6 november t/m 31 december is de tijdelijke expositie Buitengewone geschiedenis-Transgender in Nederland te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van transpersonen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten. Persoonlijke verhalen tonen de moed die mensen hebben (gehad) om zichzelf te zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

Ik ben benieuwd naar deze tentoonstelling
Nieuwe brede programmering
De Maas recht, maar de rug krom De Maas recht, maar de rug krom

Verhaal tussen Maas en Waal

Voor het Verhaal tussen Maas en Waal, de canon van de regio, schrijft Peter Deurloo over de kanalisatie van de Maas. De Maas is een grillige rivier die in de loop van de geschiedenis haar loop diverse malen heeft verlegd, soms op natuurlijke wijze, soms door de mens een handje geholpen. Het is een regenrivier met zeer wisselende waterstanden. In droge perioden is ze eeuwenlang te laag om er te varen. Ze wisselt dat af met perioden van gevaarlijk hoogwater. Om de Maas te temmen, gaat de rijksoverheid eind negentiende eeuw over tot kanalisatie. Benieuwd? Lees verder op Verhaal tussen Maas en Waal!

Lees verder op Verhaal tussen Maas en Waal
Lokale geschiedenis beleven

Overzicht Historische Vereniging terug van weggeweest

De historische verenigingen in Gelderland zijn zeer actief. Er wordt veel georganiseerd. Check wel altijd even of de bijeenkomsten doorgaan. Online is er ook van alles te beleven. Sinds kort is het maandelijkse overzicht van activiteiten bij de historische verenigingen weer te vinden op mijnGelderland.

Ik wil weten wat er georganiseerd wordt!
Lokale geschiedenis beleven
Logo Volg mijnGelderland op: