Naoorlogse stadsuitbreiding

1950-1980

Na de Tweede Wereldoorlog heerst er woningnood. In 1950 zijn er bijvoorbeeld slechts achttien woningen beschikbaar. Daarom besluit de gemeenteraad 101 woningen te laten bouwen. Daarna gaat het tempo van de woningbouw snel omhoog.

In de jaren ’50, ’60 en ’70 worden verschillende uitbreidingswijken gebouwd: de Oranjebuurt, Schulpkamp en Paasbos. Naast eengezinswoningen komen er duplexwoningen en flats. Op de Schulpkamp worden de eerste Nijkerkse flats gebouwd, een bezienswaardigheid. Deze flats worden in 1998 weer afgebroken en vervangen door een appartementencomplex en eengezinswoningen.

Ook komen er na de oorlog snel meer auto’s, bussen en vrachtwagens op de weg. De hoofdroute van Amersfoort naar Zwolle loopt in Nijkerk dwars door de stad, via de Venestraat, Langestraat en Oosterstraat. Op de hoek van de Venestraat en de Langestraat komen grote vrachtwagens regelmatig vast te zitten omdat ze de scherpe bocht niet kunnen maken. Begin jaren ’60 wordt besloten om de smalle Oosterstraat een heel stuk te verbreden en de aansluiting op de dan net aangelegde Frieswijkstraat te realiseren. Een journalist schrijft: "Eindelijk zal Nijkerk zijn bottle-neck, de smalle Oosterstraat die het verkeer zo belemmerde, kwijt gaan raken."

Het gemeentebestuur koopt de huizen aan de zuidkant van de Oosterstraat. Achter de bestaande winkels en huizen wordt een nieuwe rij woningen gebouwd. Daarna wordt de oude bebouwing gesloopt. De nieuwe Oosterstaat is zo, voor die tijd, heel breed. Als doorgaande weg is de Oosterstaat echter maar kort in gebruik: in 1967 wordt de A28 geopend.

 

Leestip:

  • Saskia van den Berg-Ebbenhorst, Nijkerk. Bouwen in sneltreinvaart 1950-1980 (Zaltbommel: Uitgeverij Aprilis, 2008).


Rechten

Museum Nijkerk, CC-BY-NC

  • Nijkerk

  • Landschap

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Nijkerk

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl