Bisschop Hamerhuis

Oosterse pagode voor zendeling

Het Bisschop Hamer Huis, het gebouw met oosterse pagode in Nijmegen, is in 1923 door de architect Estourgie ontworpen in opdracht van de paters van Scheut. Tot in de jaren zestig gebruikten zij dit pand als missiehuis en seminarie. De naam Scheut is afkomstig van een voorstad van Brussel, waar de priesterorde rond 1862 is opgericht.

Bisschop Ferdinand Hubertus Hamer werd geboren in 1840 in Nijmegen en tot priester gewijd in 1864. Een jaar later vertrok hij als een van de eerste Scheutisten naar China om de bevolking daar te bekeren tot het katholicisme. Tijdens de Bokseropstand in 1900 werd hij gevangen genomen en vijf dagen lang op een gruwelijke manier gemarteld tot de dood erop volgde. Hamer werd het slachtoffer van een taoïstisch geïnspireerde rebellenbeweging tegen imperialistische vreemde mogendheden. In 1902 werd bij het Keizer Karelplein in Nijmegen een standbeeld van Hamer opgericht. De straat die naar de Molenstraat leidt is naar hem vernoemd.

De draak overwonnen

Ook in het Bisschop Hamer huis is de geschiedenis van deze martelaar gevisualiseerd. In het centrale trappenhuis van het gebouw laat een groot glas-in-lood raam, gemaakt door de gebroeders Van den Essen, een afbeelding zien van de bisschop samen met drie andere gezellen martelaren. De tekst 'Ipsi vicarunt draconem' verwijst naar de bijbel hoofdstuk 12 van de Apocalyps en betekent: zij hebben de draak overwonnen.

Missiedrang

Het Bisschop Hamer Huis draagt een duidelijk symbool van de op China gerichte missiedrang. Bijvoorbeeld de op houten kolommen rustende, twee etages hoge, oosterse pagode. Een ander symbool is te vinden boven de ingang: een draak die het kruis op de wereldbol aanvalt met daaronder het devies 'Splendor Crucis Draconis Mors'. Het betekent zoveel als: het licht van het kruis is de dood van de draak waarbij de draak symbool staat voor het "heidense" China dat door het kruis gemissioneerd moet worden. Aanvankelijk was het ontwerp voor het missiehuis een carré met binnenhof en kapel, uiteindelijk werd een u-vorm gerealiseerd.

Met dank aan Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, die gevestigd is in het Bisschop Hamerhuis.


  • Geloof

  • 1900-1950

  • Nijmegen

  • Monumenten

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl