Nijmegen schoner en gezonder

Ziekenhuizen, waterleidingen en betere woningen

Veel Nijmegenaren werden vroeger ziek omdat de stad erg vies was. Vooral de armen leefden in een ongezonde omgeving. En zieken zonder geld konden nergens terecht voor zorg. Vanaf 1850 kwam hier verandering in.

In dat jaar werden twee ziekenhuizen geopend: een protestants ziekenhuis aan de Jodenberg en een katholiek ziekenhuis aan de Pauwelstraat. In 1866 opende het Sint Canisiusziekenhuis aan de Houtstraat haar deuren. Daar kwam in 1895 nog het Wilhelminaziekenhuis in de Claas Noorduynstraat bij.

In de periode 1850-1890 volgden nog meer maatregelen om mensen gezonder te maken. In 1872 werd bijvoorbeeld de Wet op de Besmettelijke Ziekten aangenomen. Schoolkinderen kregen vanaf dat moment verplicht een inenting tegen pokken.

Nijmegen werd in deze periode ook een stuk schoner. Er kwam een overdekt riool en de stad ging ongedierte bestrijden. Daarnaast bouwde Nijmegen een waterpompstation en werd een begin gemaakt met het aanleggen van waterleidingen. Zo kon de stad haar inwoners van schoon drinkwater voorzien.

Veel mensen woonden in vieze en slechte huizen. Om een einde te maken aan deze ongezonde situatie werden verschillende verenigingen opgericht, die betere woningen gingen bouwen.

Door al deze verbeteringen stierven veel minder baby's in Nijmegen. In 1870 overleed nog één op de vier baby's, rond 1900 was dit aantal gedaald naar één op de zes baby's.


  • Nijmegen

  • Zorg

  • 1800-1900

  • Nijmegen

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl