Bewoners van Rosendael: Ada Catharina barones Torck en Reinhard J.C. baron van Pallandt

De laatste van het geslacht Torck op kasteel Rosendael

Ada Catharina barones Torck (1835-1902) wordt in 1843 al vrouwe van Rosendael en is de laatste van het geslacht Torck die kasteel Rosendael bewoont.

Jonge barones

Een lieflijk portret van Ada Catharina als jong meisje samen met haar moeder behoort tot de oorspronkelijke inboedel van het kasteel. Twee jaar na het maken van dat portret erft zij, al op achtjarige leeftijd, kasteel Rosendael. Haar oom, Jan Karel baron van Goltstein, fungeert als haar voogd. Hij regelt de zaken met de rentmeester van Rosendael, Geurt Kets.

Vereniging van familie en land

In 1854 treedt Ada Catharina in het huwelijk met haar neef Mr. Reinhard Jan Christiaan baron van Pallandt van Keppel (1826-1899), ook geboren op Rosendael. Hij bekleedt het ambt van burgemeester van Rozendaal en wordt ook jagermeester van koning Willem III in Gelderland, commandeur van de Duitse orde, coadjutor en landcommandeur. Het huwelijk tussen neef en nicht zorgt ervoor dat het grondbezit van hun grootvader Reinhard Jan Christiaan Torck weer wordt verenigd. Door de samenvoeging van het bezit behoren de van Pallandts tot de meest vermogende Gelderse families van de negentiende eeuw.

Home make-over

Het uiterlijk van kasteel Rosendael blijft min of meer hetzelfde. Alleen de pleisterlaag wordt verwijderd en er komt een gietijzeren veranda voor de zijvleugel. Deze veranda is het ontwerp van de Arnhemse architect Lucas Hermanus Eberson (1822-1989). Eberson is ook verantwoordelijk voor verbouwingen in het kasteel. Hij ontwerpt nieuwe kamers in de zijvleugel van Rosendael en verandert de vertrekken aan de zuidzijde van het kasteel tot de nu nog aanwezige aaneengesloten salons.

Biljart

Het echtpaar Torck-van Pallandt schaft ook verschillende interieurstukken aan die de vertrekken decoreren. In de bibliotheek is een deel van deze meubels aanwezig en sieren nog steeds het vertrek. Het meest prominent is het biljart dat rond 1860 wordt besteld bij de firma C.T. Kleinefeldt in Arnhem.

 


Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl