Trimhockey

'Vroeger had ik helemaal niks met hockey. In dat gevoel werd ik nog eens bevestigd toen ik in 1972 een keer naar en wedstrijd van mijn twaalf jarige dochter ging kijken. Ik hield het tien minuten vol en heb me toen omgedraaid naar de voetballende jongentjes. Maar de ommekeer kwam; ik werd gevraagd om een meisjesteam zaalhockey te coachen. "Ik heb daar helemaal geen verstand van," dacht ik nog. Maar de opdracht was van het team een eenheid maken en die opdracht zag ik wel voor me. Het jaar daarna ben ik ook gaan coachen op het veld. Zo rolde ik, bijna veertig jaar geleden, de hockeywereld in.

Ik werd lid van de jeugdcommissie en leerde vele vaders en moeders kennen. Zo ook Peter Stehmann. Hij was, voordat hij in Arnhem kwam wonen, lid van een trimclub in Uitgeest. Daar waren ze op zaterdagmorgen een uurtje in beweging, leerde ze omgaan met bal en stick en gingen daarna aan de koffie. Zoiets zouden wij volgens hem bij Upward ook moeten hebben. Daarvoor zorgen werd mijn taak. Ik had helemaal geen ervaring als hockeyer, alleen als coach. Toen heb ik voor het eerst een echte cursus voor hockeytrainer gevolgd.

Via het clubblad zochten we vaders om te gaan trimhockeyen en zo ontstond in 1989 de zaterdaggroep. In korte tijd hadden we zo'n vijfentwintig leden. De moeders wilden ook graag trimmen. Daarom zijn we ook op woensdagochtend met een vrouwengroep begonnen. Weer een jaar later is er een gemengde zondagochtendgroep gestart. Midden jaren negentig telde Upward zelfs honderdvijfentwintig trimhockyleden!

Tot op de dag van vandaag zijn er vele leden die vanaf het begin lid zijn. Dat zijn nu zestigers en de meesten zijn met pensioen. Atletisch stelt het niet meer zoveel voor, maar het plezier spat er vanaf. Met het inlopen doe ik zelf inmiddels niet meer mee. Ik zet dan de pionnen op in het veld die dienen voor de oefeningen die ik de avond voorafgaand heb uitgedacht. In twintig jaar hebben we nog nooit een zaterdag gemist. Weer of geen weer. Alleen als Eerste Kerstdag op een zaterdag valt, spreken we op de tweede af.'

Jacques Beentjes


  • Ontmoet je wijk

  • Hoogkamp

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Arnhem

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl