Granaatscherf op vakantieoord Beltgraven bij 't Harde

Artillerie Schietkamp Oldebroek

De ongeveer zevenhonderd kampeerders op vakantieoord Beltgraven bij 't Harde in de zomer van 1965 zullen het zich vermoedelijk allemaal nog herinneren. Door een verkeerd gerichte houwitser op het nabijgelegen Artillerie Schietkamp Oldebroek ontplofte dicht bij het kampeerterrein een granaat.

De granaat ontplofte in de boomtoppen boven de spoorlijn. Een van de scherven doorboorde de luifel van een tent op de camping Beltgraven. Volgens krantenberichten zou de scherf 'op een haar na' een gezin met drie jonge kinderen geraakt hebben. De scheur in hun tentdoek was feitelijk de enige schade; niemand raakte gewond.

Klapje

Het incident werd echter hoog opgenomen en betekende het begin van een intern onderzoek. In krantenberichten gingen direct stemmen op om schietoefeningen in de zomermaanden stop te zetten, een verzoek dat nadien met enige regelmaat herhaald werd. Toerisme en militair gebruik leken niet meer te combineren. Gedreun en geknal waren ook zonder incidenten immers al slechte reclame voor de rustzoekende toeristen. Een zomerstop kwam er echter niet. "Ach, in Oldebroek valt weleens een klapje te verwachten", zoals een leidinggevende van de Artillerie Schietkamp ter vergoelijking aangaf.

Bronnen:

  • NIMH, Krantencollectie 1965.

Dit verhaal hoort bij het project Militairen op de Veluwe.

Verder lezen:

  • H.J.K., ingezonden brief 'Rust', De Waarheid (31 juli 1962). Citaat: ''ik geloof dat ik hier [Beltgraven] in een oorlogsterrein ben terechtgekomen (...) als dit (..) een oord is voor arbeiders om tot rust te komen, kan ik de bedrijven die hier een huisje hebben staan verzekeren dat de vacantie hier meer op de zenuwen werkt van hun werknemers dan dat er sprake is van tot rust komen".


Rechten

Uit het boek 'Militairen op de Veluwe'

  • Gelegerd in Gelderland

  • Oorlog

  • Vrije tijd

  • 1950-2000

  • Oldebroek

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl