Boerderij

Pas 6, Afferden

Dit monument is een hallehuisboerderij met een dwarsgeplaatst voorhuis met middenlangsdeel. Het voorhuis heeft een rietgedekt zadeldak tussen zijtopgevels. Deze topgevels met gemetseld vlechtwerk eindigen allebei in een schoorsteen.

Het voorhuis

Het voorhuis bestaat uit een vijf traveeën breed woongedeelte met de voordeur in het midden. De ingang heeft een houten omlijsting en een kroonlijst ondersteund door consoles. De vier voorgevelvensters met hanenkammen hebben zesruits schuiframen en luiken. De onderzijde van de voorgevel heeft aan weerszijden van de stoep een grijze gestreken plint. De zijtopgevels hebben op de begane grond twee smallere vierruitsvensters met ieder één vensterluik. Ook de zolderverdieping heeft in deze zijgevels hoge, maar smalle vensters. Na de restauratie zijn de oorspronkelijk merkwaardige halve luiken vervangen door hele luiken. In het voorhuis bevindt zich een kelder die waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw stamt.

Restauratie

Het gebouw is sinds 2014 weer bewoond na een jarenlange leegstand en een zeer grondige restauratie van het voorhuis. Het achterhuis is geheel nieuw gebouwd op de aanwezige fundamenten. 
De werkgroep Boerderij en Laendschap van de Bewaorsmiense heeft er door het gebouw wind- en waterdicht te houden voor gezorgd dat het voorhuis zo goed mogelijk behouden bleef.
De gang heeft muurschilderingen die na 1870 zijn aangebracht. Deze schilderingen zijn bij de restauratie in 2014 gerestaureerd. De bij het complex behorende vloedschuur is bij de restauratie ook aangepast tot paardenstal. Het bakhuis aan de Van Heemstraweg zijde is geheel nieuw. Door de aangrenzende nieuwbouwwijk kan men tegenwoordig ook het voorhuis goed bekijken. De oorspronkelijke toegangspoort is aan de voorkant teruggeplaatst.

Van der Weerden

Net als andere monumentale gebouwen in Afferden was dit monument in vroeger eeuwen in het bezit van welvarende grootgrondbezitters. Hier woonde onder andere de familie Van der Weerden.

De boerderij is niet voor publiek toegankelijk. 

 





  • Drutense monumenten

  • Landschap

  • 1800-1900

  • Druten

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl