Een grote stadsbrand

1540

In de zestiende eeuw zijn de huizen in Nijkerk nog grotendeels van hout, met lemen vloeren. De daken zijn voornamelijk van stro. Voortdurend dreigt het gevaar van brand. De grootste stadsbrand woedt in 1540: het centrum wordt vrijwel geheel in as gelegd en de kerk brandt uit. Het blussen van de brand gebeurt met water in leren emmers, wat te langzaam gaat om het vuur te bedwingen.

De stadsbranden vormen de reden om huizen van ander materiaal te gaan bouwen. Verschillende steden gaan over tot het stimuleren van huizenbouw met stenen.

Uit de beginperiode van stenen huizen dateren bijzondere haardstenen. Deze stenen worden rijk versierd en staan opgestapeld achter de haardvuren, om te voorkomen dat het vuur brand veroorzaakt. Sommige stenen die in Museum Nijkerk staan, zijn nog steeds zwartgeblakerd.

 

Leestip:

  • P. de Zeeuw J. Gzn., Nijkerk door de eeuwen heen. Een kort verhaal over de geschiedenis van Nijkerk op de Veluwe (Nijkerk 1963; heruitgave in opdracht van Boek- en kantoorvakhandel Roodbeen & Van Hartskamp, Nijkerk 1994).

 


Rechten

Museum Nijkerk, CC-BY-NC

  • Nijkerk

  • Streekgeschiedenis

  • 1500-1600

  • Nijkerk

  • Veluwe

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl